Обережно, ГРИП та ГРВІ!

  • 884

Фото без описуГрип — це високозаразне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті.

Грип має симптоми, подібні до ознак інших гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ), але набагато небезпечніший. За перших симптомів звертайтеся до лікаря. Пам’ятайте, про те, що самолікування може призвести до небажаних наслідків і ускладнень.

Клінічні ознаки грипу:

  • раптовий початок;
  • біль голови;
  • насморк або закледений ніс;
  • ломота у м’язах і суглобах;
  • біль у горлі;
  • підвищення температури тіла до 39°С і більше (важливо зазаначити, що не всі хворі грипом мають лихоманку);
  • кашель;
  • втома;
  • в окремих випадках — блювання і пронос, хоча, це частіше зустрічається у дітей.

Вірус грипу передається повітряно-краплинним, повітряно-пиловим шляхом (вірусні частки переносяться повітрям від хворої людини до здорової під час розмови, кашлю, чхання), внаслідок тісного контакту (перебування на відстані близько 2 м). Рідше людина може захворіти на грип контактним шляхом (доторкнувшись до поверхонь, на яких є збудник грипу, а потім – до рота, носа, очей).

Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для інших протягом усього періоду прояву симптомів — це, в середньому, сім днів.

До ускладнень грипу належить бактеріальна пневмонія, що, інколи, може за 4-5 днів призвести до смерті хворого, вушні інфекції, погіршення хронічних захворювань: серцева недостатність, астма, діабет.

За минулий епідсезон грипу (2020-2021рр.) на гострі інфекції верхніх дихальних шляхів захворіло 5005 жителів колишнього Снятинського району, за вересень 2021 року на території Заболотівської громади зареєстровано 93 випадки гострих інфекцій верхніх дихальних шляхів.

Як попередити зараження грипом:

  • уникайте контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції;
  • обмежте відвідування місць великого скупчення людей;
  • часто провітрюйте приміщення;
  • часто мийте руки з милом, щонайменше 20 секунд;
  • не торкайтеся очей, носа, рота немитими руками;
  • уникайте обіймів, поцілунків і рукостискань;
  • прикривайте ніс і рот під час чхання або кашлю одноразовою серветкою, яку зразу ж після використання потрібно викинути; за відсутності одноразових серветок прикривайте ніс і рот рукою (згин ліктя);
  • якщо у людини є симптоми грипу, то необхідно триматися від неї на відстані не менше двох метрів.

 

Першим і найважливішим кроком у профілактиці грипу є щорічна вакцинація. Вакцина проти грипу:

  • зменшує ризик захворіти на грип;
  • зменшує ризик серйозних ускладнень, які можуть призвести до госпіталізації чи, навіть, смерті.

Особливо важливою вакцинація є для представників груп ризику, оскільки вона значно збільшує шанси цих людей запобігти смертельним наслідкам хвороби.

Основні групи ризику:

1. Медичні працівники, які мають більший ризик захворіти на грип через особливості професії. Ми закликаємо їх захистити себе і своїх пацієнтів та зробити щеплення від грипу.

2. Вагітні, яким варто пам’ятати, що грип може мати серйозні наслідки під час вагітності. Натомість вакцинація проти сезонного грипу безпечна на всіх етапах вагітності.

3. Літні люди — імунітет із віком послаблюється і стає менш ефективним у боротьбі із грипом, який може мати серйозні наслідки, коли вам за 65

4. Діти віком до 5 років.

5. Люди із хронічними захворюваннями, яким слід пам’ятати, що за наявності хронічних недуг ризик ускладнень грипу значно підвищується, тому важливо захистити себе від них.

6. Вчителі, соціальні працівники та усі, хто працює в місцях скупчення людей.

 

За прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я, у новому епідсезоні в Україні ймовірно циркулюватимуть 4 штами вірусу грипу: 

  • вірус, подібний до A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09;
  • вірус, подібний до A/Cambodia/e0826360/2020 (H3N2);
  • вірус, подібний до В/Washington/02/2019 (лінія B/Victoria);
  • вірус, подібний до B/Phuket/3073/2013 (лінія B/Yamagata).

 

Саме ці штами увійшли до складу чотиривалентних вакцин проти грипу, які будуть використовуватись в цьому епідсезоні, а саме, «Ваксігрип Тетра» (виробник «Санофі Пастер» Франція), «Джісі Флю Квадривалент» («Грін Кросс Корпорейшн» Південна Корея), які можна  застосовувати для щеплення дітей віком від шести місяців, «Інфлувак Тетра» («Аббот Біолоджікалз Б.В.» Нідерланди) — від трьох років.

Вакцинуватися найкраще до початку циркуляції вірусів грипу (це вересень-жовтень), щоб утворився імунітет і достатня кількість захисних антитіл. Для цього потрібно приблизно два тижні. Однак, щеплення можна робити й пізніше, навіть якщо в регіоні уже зафіксовано сезонні спалахи захворюваності. Всупереч поширеному міфу, це не послаблює, а навпаки саме посилює здатність організму протистояти грипу. 

 

В умовах епідемії гострого вірусного захворювання COVID-19, особливо активно постає необхідність вакцинуватись в тому числі від сезонного грипу. Вакцина від COVID-19 не є аналогом вакцини проти відповідних штамів грипу, і навпаки. Тому дуже важливо комплексно захистити себе та близьких людей в умовах викликів, які стоять перед нами на повсякдень.  

 

Важливо! Одночасно можна захворіти на грип і на COVID-19. Окремі симптоми грипу і коронавірусної хвороби схожі, що утруднює діагностування між ними тільки завдяки симптомам. Діагностичне тестування допоможе встановити чи є хворого COVID-19 чи ні.

 

На базі мікробіологічної лабораторії Снятинського відділу Коломийського районного відділу ДУ "Івано - Франківський ОЦКПХ МОЗ" проводиться забір матеріалу для дослідження на ПЛР (вартість 640 грн.)

Відбір матеріалу для дослідження проводиться щоденно:
у будні дні з 8.00 до 11.00 год.

у вихідні дні з 9.00 до 11.00 год.

за адресою: вул. Кобринських, 20, м. Снятин.

контактні телефони:

0669840711 - Добра Наталія Михайлівна,

0997577834- Полованюк Ірина Сергіївна

Результати можна отримати в день забору біологічного матеріалу (e-mail або Viber).

Для виїзду за кордон – результат дослідження друкується англійською мовою та проставляється QR-код