ЗВІТ відділу культури, духовності та туризму Заболотівської селищної ради за 2022 рік

  • 202

Культура – одне з найцікавіших і найдревніших явищ, яке тісно пов'язане з діяльністю людини. Носіями культури є талановиті, творчі, добрі люди. Кожен час ставить перед культурою  свої завдання. Однак на будь - якому етапі розвитку потрібно робити все для збереження та популяризації народних традицій, звичаїв, обрядів, розвитку творчості дітей,  молоді, зрілого населення,  започатковувати щось нове, креативне, неповторне.

Діяльність закладів культури Заболотівської територіальної громади протягом 2022 року була спрямована на виконання законодавчих актів, указів та доручень Президента України, постанов Кабінету Міністрів України, наказів Управління культури, національностей та релігійІвано-Франківської військової адміністрації, рішень Заболотівської селищної ради, Програми розвитку галузі культури на 2022 рік, а також річного плану роботи відділу культури Заболотівської селищної ради; на забезпечення умов для реалізації творчого потенціалу різних верств населення, духовне та культурне становлення громадян засобами культурно-просвітницької роботи, забезпечення культурно-дозвіллєвих потреб населення, відродження, збереження і розвиток історико-культурної спадщини, національних традицій, розвиток усіх видів та жанрів аматорського народного мистецтва, забезпечення доступу населення до культурних надбань та ін.

Для створення умов розвитку творчості людини, забезпечення доступності національного культурного надбання в 2022 році діяла базова мережа закладів культури, яка складалася з  21 клубного закладу ( 6 будинків культури та 15 сільських клубів), робота у 2-х закладах клубного типу призупинена, а саме : сільський клуб с.Турка-Борщівська( з 1 липня 2021р.)  та сільський клуб с.Хлібичин (з лютого 2022р.), 20 бібліотек, ( доросла та дитяча бібліотеки селища Заболотів), дитяча музична школа та 2 музеї ( музей визвольних змагань Покутського краю в селищі Заболотів та музей історії та етнографії с.Іллінці, що має почесне звання «Народного».

Заходи в Україні через воєнний стан змінили життя працівників культури як в Україні, так і в нашій громаді. Дуже прикро, що обмежувальні заходи перекреслили всі попередні плани щодо організації дозвілля жителів Заболотівської громади. Все таки,  творче повсякдення працівників культури Заболотівської громади в умовах воєнного стану було досить насичене: керівники установ займалися самоосвітою, веденням документації, знаходили нові підходи до роботи, займалися організацією поточного та часткового ремонтів. В усіх закладах здійснювалися впорядкування прилеглих територій.        

Роботу галузі  культури в 2022 році забезпечувало 101 працівник, з них, на повну ставку працювало – 62; на 0,75 ставки – 14; на 0,5 ставки – 25.

Клубні заклади Заболотівської  ТГ протягом звітного періоду інноваційно-творчо працювали в нових умовах аби задовольнити культурно-дозвільні потреби людей, були традиційними центрами розвитку народної творчості, виконували запити суспільства, всебічно сприяючи розвитку ініціативи й самодіяльності населення, створювали  сприятливі умови для цього.

Творча робота  в закладах галузі культури протягом звітного періоду велася за декількома основними напрямками: культурно - дозвіллєва діяльність (організація і проведення культурно-дозвіллєвих заходів ), робота аматорських колективів художньої творчості. Різну жанрову направленість мали і гуртки в закладах культури.    

 

Структурними підрозділами відділу культури в 2022 році було проведено значну кількість різних  за формою та тематикою культурно-дозвіллєвих, соціально-культурних, просвітницьких заходів.

 

В 2022 році Будинки культури в своїй діяльності  були  зорієнтовані   на культурні інтереси різних професіональних, національних вікових та інших соціально-демографічних категорій населення зі збереженням культурно-виховного напрямку, на духовний розвиток та змістовне дозвілля людей. Вони є загально доступним  центром культурно-дозвільного спілкування мешканців.

Основними завданнями Будинків культури та сільських клубів в 2022 році  були:

- розвиток самодіяльної народної творчості за всіма видами жанрів;

- розкриття творчих здібностей і обдарувань людей різного віку;

- збереження, відродження та розвиток  української культури;

- зміцнення міжнародного співробітництва в сфері аматорського мистецтва  та культурно-масової роботи;

- створення необхідних умов для нерегламентованого дозвіллєвого спілкування, відпочинку та розваг;

- проведення різноманітних культурно-масових заходів;

- надання методичної і практичної допомоги сільським клубним закладам, вивченню, узагальненню і розповсюдженню досвіду роботи кращих клубних закладів.

 

В 21 клубному закладі Заболотівської ТГ  за звітний період працювало 56 працівників (на повну ставку – 28; на 0,75 – 11; на 0,5 – 17.

 

На базі закладів  культури   Заболотівської ТГ функціонують 14 аматорських колективів, які носять звання «народний»:

1. Народний  аматорський вокальний жіночий ансамбль «Вишиванка» будинку культури селища Заболотів.

2. Народний  аматорський вокальний жіночий ансамбль «Червона калина» будинку культури селища Заболотів.

3. Народна  кіно-фотостудія «Кадр» будинку культури селища Заболотів.

4. Народний  аматорський хор будинку культури селища Заболотів.

5. Народний  аматорський драматичний театр будинку культури селища Заболотів.

6. Народний  аматорський духовий оркестр будинку культури селища Заболотів.

7. Зразкова  аматорська дитяча вокальна студія «Олімпія» будинку культури селища Заболотів.

8. Народний аматорський фольклорно-етнографічний колектив «Дзюба» с. Борщів

9. Народний  аматорський вокально-інструментальний ансамбль пісні і танцю «Покутські візерунки» села Іллінці. 

10. Народний  аматорський драматичний театр «Ротонда» сільський клуб с.Олешків.

11. Народний  аматорський  інструментальний ансамбль «Троїсті музики», сільський клуб с. Троїця.

12. Народний аматорський  вокальний чоловічий ансамбль «Червона калина»Будинку культури с. Балинці.

13. Народний аматорський драматичний колектив «Усмішка» Будинку культури с. Балинці.

14. Зразковий дитячий танцювальний колектив «Первоцвіт» Будинку культури с. Балинці.

        

В  Заболотівському Будинку культури діє кіно-фото студія «Кадр».

Впровадження певних обмежень призвели до переведення працівників закладів культури Заболотівської ТГ на простій.

Основне місце в роботі клубних закладів займає проведення культурно-масових заходів. Цікаво і професійно проходили дійства і тематичні заходи протягом звітного періоду:

 

Січень

  • Різдвяна розколяда «Радуйтеся,веселіться, Христос ся рождає»;
  • народний  аматорський  ансамбль пісні і танцю «Покутські візерунки» взяв участь у міжнародному різдвяному фестивалі «Коляда на Майзлях» у м.Івано-Франківськ;
  • участь нашої громади у фестивалі «Живе Різдво» м. Коломия, у винагороду  отримали  5 000 тис. гривень;
  • «Пізнаймо Українидержавні символи» до 30-ти річчя з дня затвердження Державного гімну та прапора;
  • організація та проведення заходів до Дня Соборності України;
  • організація та проведення заходів до Дня пам'яті героїв Крут.

 

Лютий

  • вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 32-ї річниці виведення військ із Республіки Афганістан «Відлуння афганських гір», спільно з Заболотівським ліцеєм;
  • заходи до  Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні «Небесна сотня білих журавлів»;
  • конкурс читців поезії у відео-форматі  «На струнах Кобзаревої душі».

 

Березень

  • відбулися заходи з нагоди відзначення 208-ї річниці з дня народження Т. Г. Шевченка «На струнах Кобзаревої душі» (онлайн).

 

Квітень

  • Всесвітній день Землі проводились акції за чисте довкілля в закладах культури громади, працівники відділу культури, духовності та туризму спільно з бібліотекарями селища Заболотів долучилися до акції «За чисте довкілля»;
  • заходи до Дня Чорнобильської трагедії;
  • заходисвяткування Великодня «Христос Воскрес!» проводились онлайн, також працівники відділу культури, духовності та туризму організували оформлення великодньої інсталяції.

 

Травень

  • проведено  заходи до Дня пам'яті та примирення, Дня визволення від нацизму «Травневий день рахує мирні весни»;
  • заходи в рамках святкування Дня Матері;
  • долучилися  до акції  Всеукраїнського Дня вишиванок  «Вишиванка – духовна броня українців»;
  • відзначення Дня пам’яті жертв політичних репресій  «Великий терор»;
  • Заходи по відзначенню Дня Героїв України  «Українські вояки – борці за волю України» проводились у парку «Героїв Майдану».

 

Червень

  • святкова програма для дітей в парку «Героїв Майдану»-  «Дитинство-країна мрій»;
  • відзначено День вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України;

 

Липень

  • у парку «Героїв Майдану» відбулася мистецька-благодійна «З Вірою в Перемогу» на підтримку ЗСУ за участі народних артистів, заслужених артистів України, вихованців вокальної студії «Олімпія» (керівник Ірина ЗІНКОВСЬКА)  та аматорів відділу культури;
  • взяли участь у вшануванні світлої пам’яті поета-пісняра Петра Коржа, відкриття музею в с.Зібранівка;
  • участь народного аматорського чоловічого ансамблю «Червона Калина»  в обласному онлайн-фестивалі патріотичної пісні «ЯВОРИНА-2022» присвяченого 80-річчю УПА;
  • відбувся благодійний концерт «Захистимо Україну піснею»за участі народного артиста України - Ярослава Борути;
  • відзначили День Державності України.

 

Серпень

  • на пл. Степана Бандери відбулися урочистості заходи до Дня прапора України та заходи з нагоди 31-ї річниці Незалежності України  «Моя Україна – єдина і вільна».

 

Вересень

  • у Заболотові та Балинцях відбувся благодійний концерт «Гордімося друзі, що ми українці» за участі заслужених артистів України Святослава Краю та Олександра Кварти;
  • відбулося вшанування 126-річниці від дня народження Ярослава Барнича, біля його присадиби;
  • відзначили професійне свято - День бібліотек.

 

Жовтень

  • відбувся захід з відзначення Дня захисника України та 80-річчя УПА  «Зродились ми великої години…» в парку «Героїв Майдану»;
  • відбувся обласний онлайн-фестиваль патріотичної пісні ім.. Софії Галечко, в якому взяли участь працівники відділу і вихованці вокальної студії «Олімпія» (керівник Ірина ЗІНКОВСЬКА); Учасників аматорської вокальної студії «Олімпія» та солістку студії Софію Веригу запрошено 1 листопада на обласний фестиваль у м.Городенка.
  • тематичні виставкиу бібліотеках до Міжнародного Дня літніх людей

 

Листопад

 

  • 1 листопада учасники  вокальної студії «Олімпія»(керівник Ірина ЗІНКОВСЬКА), взяли участь в обласному фестивалі патріотичної пісні ім. Софії Галечко, який відбувся у м. Городенка.
  • відзначено Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва. Це свято тих, хто створює  гарний настрій іншим людям. Було воно яскравим, сповненим позитиву і драйву, емоційно наснаженим. Створене  свято  зусиллями й талантами  клубних працівників  Заболотівської селищної ради. Представники влади привітали працівників культури  зі святом, кращих  нагороджено  грамотами.
  • тематичний захід до Дня Гідності та Свободи  «Країна нескорених»;
  • заходи в День пам’яті жертв голодомору 1932-1933 роки  «У той рік заніміли зозулі, накувавши знедолений вік…».

 

Грудень

  • відзначення дня місцевого самоврядування;
  • долучились до акції Всесвітній день української хустки «Берегиня вроди- хустка».

 

Цьогоріч з нагоди 31-ої річниці Незалежності України кращим жителям громади, селищним головою були вручені нагороди та посвідчення «За заслуги перед громадою».

Інспектора-методисти відділу культури, розробляли примірні методичні рекомендації, сценарії і брали безпосередньо участь в організації і проведенні культурно – масових заходів.

Заходи,  які проводилися  на території ЗаболотівськоїТГ,   висвітлювалися на офіційному сайті селищної ради, в мережі фейсбук, в групі «Відділу культури, духовності та туризму»  у Фейсбуці.

 

У 2022 році діяльність бібліотек.

2022 рік,  вніс свої корективи в роботу бібліотек  – змінив як напрямки, так і форми діяльності. Воєнний стан позначився на роботі книгозбірень нашої системи. І ця незвична ситуація підштовхнула наших бібліотечних працівників шукати нові можливості комунікації з користувачами. І, не зважаючи на обмеження в роботі, книгозбірні нашої системи працювали і працюють, залишаючись корисними для своїх користувачів. Бібліотекарі допомагали і допомагають у волонтерській діяльності громади.

Бібліотечна мережа на кінець року  налічує 20 бібліотек, з них:  бібліотека для дорослих селища Заболотів, бібліотека для дітей селища Заболотів та 18 сільських бібліотек (с.Балинці, с. Бучачки,  с. Борщів, с. Ганьківці, с. Зібранівка, с. Іллінці, с. Келихів, с. Любківці, с. Олешків, с. Рожневі Поля, с. Рудники, с. Троїця, с. Тростянець, с. Трофанівка, с. Тулуків, с. Турка-Борщівська, с. Хлібичин  (робота у бібліотеці призупинена з  червня 2022р.) ,с. Шевченкове).

Протягом звітного періоду працівниками бібліотечної установи було проведено ряд заходів, а саме; до  Дня учасників бойових дій на території інших держав, до Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні та Дня Гідності і Свободи, до Міжнародного Дня рідної мови, Дня Перемоги, Дня Матері, Дня родини, Дня Європи, Дня державного Прапора України та Дня Незалежності України, Дня партизанської слави, Дня українського козацтва та Дня захисника і захисниць Вітчизни, Дня пам’яті жертв голодомору 32-33 років та ін.

Під час виїздів на місця бібліотечним працівникам надавалась методична допомога з різних питань бібліотечної роботи. Бібліотечні працівники громади брали участь у  нарадах, днях методичного та професійного спілкування.

Проведений статистичний аналіз руху фонду, списано російську літературу з фондів бібліотек територіальної громади.

Бібліотеки були і залишаються острівцем збереження національної культури, народних традицій, звичаїв. Вона є територією духовності знань, помічником в освіті, професійному становленні, організації дозвілля.

 

Заболотівська музична школа.

Педагогічний колектив музичної школи  працює згідно календарного плану роботи, складеного на підставі Положення про початкову спеціалізовану музичну школу, Статуту музичної школи, навчальних планів роботи, заходів Управління культури та туризму обласної державної адміністрації, відділу культури.

Фактична кількість здобувачів позашкільної освіти у звітному періоді становила – 141 учень.

В школі естетичного виховання в звітному 2022 році працювало 20 чоловік:  (на повну ставку – 13 на 0,5 – 7) виховний процес забезпечували 14 викладачів, з них, на повну ставку – 10 на 0,5 – 4.

 

В  ДМШ  працюють  колективи:

1. Фортепіані ансамблі – (викл. Л.М. Лукащук, К.Б. Радченко, Н.Д. Горшкова).

2. Ансамбль скрипалів – (викл. Н.Я, Варчук).

3. Ансамбль гітаристів – (викл. П.В. Векерик).

4. Ансамбль баяністів та акордеоністів – (викл. М.Т, Підляська).

5. Ансамбль бандуристів – (викл. П.П. Труфин).

6. Хор – (викл. Л.В. Семотюк).

7. Ансамбль дерев’яно-духових інструментів – (викл. Я.В, Корбут).

8. Ансамбль народної музики – (викл. М.Т. Підляська).

9. Духовий оркестр – (викл. Д.Д. Ілюк).

 

Основні  напрямки роботи Заболотівської музичної школи у звітному 2022 році були:

  • формування теоретичних і практичних (у тому числі виконавських) загальних та професійних умінь початкового рівня в обраному виді мистецтва;
  • виховання поваги до народних звичаїв, традицій, національних цінностей українського народу, етносів України, а також інших націй і народів;
  • популяризація народного мистецтва, долучення до нього широкого кола дітей;
  • формування потреб у якісному культурному та мистецькому продукті;
  • пошук та підтримка обдарованих і талановитих дітей з раннього віку, розвиток їх мистецьких здібностей, пробудження їх інтересу до творчості, спілкування з мистецтвом;
  • здійснення творчої мистецької, інформаційної, методичної, організаційної роботи.
  •  

Музична школа – колиска талантів популяризації музичного мистецтва, натхненна творчість високопрофесійних викладачів, які прагнуть виховання гармонійно розвиненої особистості, а також є початковою ланкою спеціалізованої мистецької освіти, яка готує підґрунтя для занять мистецькою  творчістю, а для найбільш обдарованих дітей – це вибір майбутньої професії в галузі культури та мистецтва.

У 2022 році відділ культури Заболотівської ТГ з усіма йому підпорядкованими закладами культури працював у повному обсязі.

Першочерговими завданнями відділу культури Заболотівської селищної ради і надалі залишаються:

- проведення капітальних та поточних ремонтів в закладах культури;

- зміцнення та оновлення матеріально-технічної бази закладів культури;

- підтримка мистецької творчості, яка забезпечує якісний рівень національної культури та культури Заболотівської територіальної громади;

- розвиток духовної культури громади, організація дозвілля населення, естетичне виховання дітей;

- продовження роботи по забезпеченню закладів комп’ютерною та офісною технікою, підключення до мережі «Інтернет»;

- розширення переліку платних послуг, залучення коштів спонсорів, пошук недержавних джерел фінансування.

 

Культурне життя нашої громади у звітному періоді було плідне і багатогранне, дякуючи творчому неспокою, громадській активності, таланту аматорів сцени та майстрів народної творчості.