САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНІ ТА ПРОТИЕПІДЕМІЧНІ ВИМОГИ ДЛЯ УЧАСНИКІВ МАСОВИХ ЗАХОДІВ В УМОВАХ КАРАНТИНУ
Необхідно нагадати, що місце проведення масового заходу (день міста, села, свято врожаю, ярмарок, релігійні, храмові свята, день знань 1 вересня тощо) – це є громадське місце, на яке в повній мірі розповсюджуються карантинні обмеження, зазначені в Постанова Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (зі змінами).
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області доводить основні вимоги до організаторів та учасників масових заходів в умовах карантину:
Уряд продовжив карантин в Україні до 1 жовтня 2021 року. З 17 червня в Україні діють нові карантинні норми, а на всій території України встановлений «зелений» рівень епідемічної небезпеки. В таких умовах під час масових заходів або перебування в приміщені, всі учасники мають дотримуватись маскового режиму. Відповідно робота закладів громадського харчування, розважальних закладів (нічних клубів), кінотеатрів та залів інших сфер культури, проведення інших масових заходів дозволяється за умов носінням масок та забезпечення засобами індивідуального захисту працівників.
На території України на період дії карантину запроваджуються обмежувальні протиепідемічні заходи, а саме забороняється:
- перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно;
- проведення масових (культурних, спортивних, розважальних, соціальних, релігійних, рекламних, наукових, освітніх, професійних тематичних та інших) заходів (у тому числі в розважальних закладах (нічних клубах) і закладах громадського харчування) без одягнутих усіма учасниками та організаторами заходу засобів індивідуального захисту, зокрема захисних масок або респіраторів, які закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно;
- до торгівлі під час проведення масового заходу допускаються суб’єкти підприємницької діяльності, які мають експлуатаційний дозвіл або рішення про державну реєстрацію;
- торговельне місце повинно бути обладнане:торговим устаткуванням, призначеним для викладки товарів (столи, підтоварники для зберігання продукції тощо) та спеціалізованим обладнанням (в тому числі холодильним) у разі продажу товарів, що вимагають певних умов зберігання;
- у разі встановлення столів необхідно забезпечити відстань один від одного не менше 1,5 м між місцями сидіння за сусідніми столиками);
- забезпечити дотримання відвідувачами соціальної дистанції 1,5 м (нанести попереджувальну розмітку, робити попередження відвідувачам, розмістити інформаційні матеріали тощо);
- меню повинно бути в обкладинці, що піддається обробці або написаним на рекламній дошці закладу;
- при реалізації харчової продукції: утримувати в належному стані виробниче устаткування й інвентар, своє робоче місце, дотримуватись товарного сусідства (окремо зберігати продовольчу сировину та готові страви, вироби, харчові продукти різних груп), обов'язково зберігати швидкопсувну продукцію в холодильному обладнанні;
- дотримуватись умов та термінів зберігання;
- термін реалізації готових страв та виробів визначається не з моменту завезення їх на торгівельну точку, а з моменту закінчення процесу виготовлення;
- забороняється реалізація товарів: без дотримання відповідних умов для зберігання і продажу, без наявності супровідних документів, що підтверджують їх походження, якість та безпеку, з порушенням цілісності упаковки та в забрудненій тарі, без етикеток (або аркушів-вкладишів), без наявності на етикетці маркування державною мовою відповідно до чинного законодавства, із вичерпаними термінами придатності, продовольчої сировини і нефасованих харчових продуктів без надання покупцеві пакувальних матеріалів (папір, пакети тощо), м’яса і субпродуктів сільськогосподарських тварин без нанесеної позначки придатності, продукції домашнього виготовлення;
- організувати місце для обробки рук спиртовмісним антисептиком для покупців;
- видача замовлень повинна здійснюватись в одноразовому посуді (на виніс - в закритому одноразовому посуді);
- працівники, які видають замовлення та здійснюють розрахунок повинні використовувати засоби індивідуального захисту (захисну маску або респіратор, окуляри або захисний екран, одноразові рукавички), чистий санітарний одяг, головний убір та дотримуватись правил особистої гігієни;
- працівники на робочому місці повинні мати особову медичну книжку встановленого зразка з відміткою про проходження медичного огляду;
- здійснювати прибирання виробничих поверхонь, місць контакту рук працівників і клієнтів з використанням миючих та дезінфікуючих засобів не рідше, ніж кожні 2 години;
- встановити урни з полімерним пакетом для сміття та використаних засобів індивідуального захисту, забезпечити постійне прибирання території, очищення урн;
- організація своєчасного вивезення твердих побутових відходів під час проведення заходу для запобігання приваблення комах та гризунів, які є переносниками та розповсюджувачами інфекційних захворювань людей.
Адміністрація заходу забезпечує контроль за дотриманням вимог чинного законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів та санітарного законодавства та оперативне усунення порушень.
У разі виникнення епідемічних ускладнень серед населення (інфекційних хвороб, харчових отруєнь), пов’язаних із діяльністю суб’єктів господарювання незалежно від форми власності, передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.