16 жовтня святкуємо Всесвітній день здорового харчування
Мета Всесвітнього дня здорового харчування - привернути увагу громадськості до проблеми харчування. Правильне харчування є невід’ємною частиною здорового способу життя. В нашому організмі практично немає жодного органу чи системи, які могли б нормально функціонувати без правильного харчування.
Неправильне харчування, несвоєчасний прийом їжі, неякісна їжа є причинами розладів травлення, поганого самопочуття, набору ваги, розладу у роботі організму та появі хвороб.
Дотримання простих порад у харчуванні сприятимуть хорошому настрою, енергійності і хорошій працездатності, знизять ризики розвитку багатьох серйозних серцево – судинних, онкологічних, шлунково – кишкових та інших захворювань.
Отже, здорове харчування, це ні що інше, як збалансоване споживання білків,вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини в харчових і біоактивних речовинах.
Перше, що необхідно зробити, - вирішити харчуватися правильно. Для цього потрібно враховувати основні принципи здорового та безпечного харчування:
- Прийміть за правило, їсти більше овочів і фруктів. При цьому кількість овочів має бути більше, ніж фруктів, так як фрукти містять велику кількість сахарози. Знижена кількість сахарози міститься в апельсинах, ананасах і грейпфрутах.
- Відмовтеся від випічки, особливо свіжої, скоротіть кількість солодкого.
- Візьміть за правило їсти вранці кашу.
- Виключіть зі свого раціону алкоголь.
- Урізноманітніть своє харчування,замінюйте одні продукти схожими по калорійності, але менш шкідливими і калорійними.
- Візьміть за правило ходити в магазин на ситий шлунок і читати на упаковках калорійність продуктів, які ви купуєте.
- Зрідка дозволяйте собі трохи солодкого і мучного — того, що принесе вам почуття задоволення.
- Не їжте після 18-19 години, а вечерю зробіть легкою.
- Радійте життю і менше нервуйте.
Здорове харчування захищає людину від маси хвороб, зміцнює імунітет, підтримує на стабільному рівні масу тіла. Іншими словами, дозволяє множити і примножувати здоров’я.
Харчуйтеся правильно, не шкодуйте часу на приготування здорової свіжої їжі, відмовляйтеся від швидкого харчування і ви зміните своє життя на краще!
Будьте здорові!
Фельдшер санітарний відділення
епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Снятинського відділу Коломийського районного відділу
ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ «
Любов ЛУДЧАК