Епіданаліз захворюваності на гострі кишкові інфекції та вірусний гепатит А на території Снятинської та Заболотівської ТГ Коломийського району за 10 місяців 2023 року

  • 60

Фото без описуІнформуємо Вас, що за 10 місяців 2023 року на території Заболотівської та Снятинської ОТГ зареєстровано 65 випадків захворювання на гострі кишкові інфекції, показник захворюваності на 100 000 населення становить - 105,95 (при обласному показнику - 118,5). По віку 59 випадків зареєстровано у дорослих людей, тому відповідно на 100 000 дорослого населення інтенсивний показник становить 120,8, а 6 випадків зареєстровано у дітей, що складає на 100 тисяч дитячого населення - 47,83. Із 65 випадків гострих кишкових інфекцій 21 випадок або 32,3% складають гострі кишкові інфекції встановленої етіології (надалі - ГКІ в.ет.) і відповідно 44 випадки або 67,69% припадає на гострі кишкові інфекції не встановленої етіології (надалі ГКІ н.ет.).

З 21 випадку ГКІ в.ет. (на 100 тисяч населення - 34,2) 12 випадків (57,14%) викликаний таким умовнопатогенним мікроорганізмом, як Ентеропатогенна кишечна паличка, а 6 випадків (28,57%) викликані Цитробактером та ще 3 випадки (14,28%) Протеусом Мірабілісом. Випадки ГКІ в.ет. реєструвалися в таких населених пунктах як смт. Заболотів - 3випадки (14,28%), с.Вовчківці - 3 (14,28%), а в с.Ілинці, с.Трійця, с.Тулуків, с.Залуччя Долішнє по 2 випадки (по 9,5%) і в с.Зібранівка, с.Тростянець, с.Бучачки, с.Рудники, с.Олешків, с.Стецева, м.Снятин по 1 випадку (по 4,76%). По віковій структурі хворіли дорослі особи. По професійному та соціальному складу хворіли 2-оє працівників ТзоВ «Леоні» (в різні місяці), 1 працівник ТОВ «Заболотівське», 1 працівник залізниці, а решта  в основному пенсіонери та безробітні особи. За аналогічний період минулого року зареєстровано 25 випадків ГКІ в. ет. (на 100 тис. нас. - 40,75), тобто захворюваність  зменшилась в 1,19 рази.

Із  зареєстрованих 44 випадків ГКІ н.ет. (на 100 тис. нас. - 71,72) найбільше випадків зареєстровано в смт.Заболотів - 12 (27,3%), по 4 випадки (по 9,1%) зареєстровано в селах Ілинці, Рудники, Олешків, по 2 випадки (по 4,5%) - зареєстровано в селах Борщів, Троїця, Тулуків, Видинів і по 1 випадку (по 2,3%) зареєстровано в таких селах як Келихів, Любківці, Трофанівка, Балинці, Тростянець, Будилів, Прутівка, Вовчківці, Стецева, Тучапи, Залуччя Долішнє і м.Снятин. По професійному та соціальному складу хворіли 2 працівники освіти, 1 працівник дитячого садка, 1 медичний працівник, 1 студент Коломийського коледжу, і 1 працівник ТзоВ «Леоні», 1 працівник залізниці, 1 працівник МНС, 2 здобувачі освіти, 1 дитина з дитячого садку, а решта хворіли в основному пенсіонери та безробітні особи. По віку хворіло 38 дорослих (88,4%) та 6 дітей (13,6%). За аналогічний період минулого року зареєстровано 26 випадки ГКІ в.ет. (на 100 тис. нас. - 42,38), тобто захворюваність виросла в 1,7 рази. Спалахів гострих кишкових інфекцій за 10 місяців 2023 року не зареєстровано, в той же час як по Івано-Франківській області зареєстровано 5 спалахів.

Випадків захворювання на вірусний гепатит А за 10 місяців 2023 року не зареєстровано, проти 2 (на 100 тис. населення - 3,26) за аналогічний період 2022 року. Але треба враховувати той факт, що за 9 місяців 2023 року по Івано-Франківській області зареєстровано 12 випадків гепатиту А (на 100 тис. населення - 0,88), що в 3 рази більше ніж за аналогічний період минулого року, коли було зареєстровано 4 випадки (на 100 тис. населення - 0,3). Слід нагадати, що за даними МОЗ з 17 жовтня до 6 листопада на Вінничині лабораторно підтверджено 245 випадків гепатиту А.

Враховуючи можливі шляхи передачі кишкових інфекцій та вірусного гепатиту А з метою попередження спалахів  цих інфекцій рекомендуємо проводити  слідуючі заходи:

  • Забезпечення населення якісною питною водою як з джерел централізованого водопостачання так із джерел нецентралізованого водопостачання (криниці, каптажі). Постійний лабораторний контроль якості питної води.
  • Забезпечення населення якісними продуктами харчування. Регулярний лабораторний контроль за якістю продуктів харчування, які виробляються на підприємствах харчової промисловості, лабораторний контроль за якістю страв, які готуються в закладах громадського харчування, закладах освіти, закладах охорони здоров’я та соціального забезпечення не залежно від форм власності.
  • Не допущення проведення масових святкувань у побутових умовах з приготуванням та вживанням страв (весіль, днів народження, поминок та ін.) так як на них дуже важко забезпечити і проконтролювати належні санітарно-гігієнічні умови зберігання продуктів та приготування страв.
  • Проведення якісної очистки та дезінфекції стічних вод.
  • Проведення своєчасного збору та утилізації твердих побутових відходів.
  • Своєчасний попередній медичний огляд при поступленні на роботу та періодичний медичний огляд в процесі роботи осіб «декретованих» професій(тих що працюють з питною водою, продуктами харчування, готують страви, виховують і вчать людей, торгують та інших).
  • Своєчасне виявлення, ізоляція, лікування осіб з інфекційними хворобами та подача на них термінових повідомлень у місцеві відділи ОЦКПХ для проведення повного комплексу протиепідемічних заходів.
  • Постійна санітарно-просвітницька робота серед населення по своєчасному виявленню та профілактиці інфекційних захворювань.