ПЕРША ПРЕМІЯ ЗА РІЗДВЯНОГО ПАВУКА
13 грудня в Навчально-методичному центрі культури і туризму Прикарпаття відбувся конкурс різдвяно-новорічної атрибутики «Дідух-2023». Різдвяні традиції презентували майстрині з Покуття, Опілля, Бойківщини та Гуцульщини. Загалом на конкурс свої роботи представили понад 20 майстрів та майстринь з різних куточків Прикарпаття.
Участь у конкурсі взяла й народна майстриня із с. Трофанівка Заболотівської селищної територіальної громади Надія Стефанюк, викладачка Гвіздецької школи мистецтв. Цьогоріч Надія Василівна здобула перемогу серед майстринь з виготовлення солом’яних павуків та отримала першу премію.
Вітаємо Надію Василівну із перемогою у конкурсі, тішимося здобутком нашої землячки та бажаємо плідної праці на прославу нашого краю та України.
У розмові із Надією Стефанюк дізнаємося про різдвяний символ-оберіг, його значення та процес виготовлення.
Виготовленням «різдвяних павуків» майстриня займається ще з 2011 року і за цей час створила декілька десятків різдвяних символів-оберегів.
«Колись виготовляли павуки і в нас на Покутті, – розповідає майстриня. – Павуків заносили до хати на Святвечір й вішали його на кінську волосину до центрального сволоку у хаті. І коли горіло в печі, той павук обертався від вогню. Колись люди вірили в те, що він вбирає у себе всю негативну енергію, яка є в будинку. А на Водохреща павука разом із дідухом спалювали».
На виготовлення солом’яної конструкції Надія витрачає декілька днів, але щоб зробити павука чи дідуха потрібен цілий рік:
«Для виготовлення такої роботи нам знадобиться цілий рік. Спочатку збіжжя (жито, пшеницю, овес…) треба посіяти, доглядати, вижати, просушити. Тобто це є доволі кропітка праця, – говорить Надія Стефанюк. – Потім потрібно підібрати соломинки за кольором та розміром. Усе поділити і потім вже пофантазувати та скласти уявну картинку в голові – того що ти хочеш зробити. Інколи солома сама тобі диктує свої правила. Вона дуже крихка і її потрібно відчувати на дотик».
Записала Ольга Слободян,
членкиня НСЖУ, с. Балинці