ЯК ЗАПОБІГТИ ГОСТРИМ КИШКОВИМ ІНФЕКЦІЯМ?

  • 36

Є три способи передачі збудників гострих кишкових інфекцій (ГКІ):

- контактно-побутовий (через брудні руки, іграшки, посуд, білизну тощо);

- водний (через інфіковану воду);

- харчовий (через продукти і страви з них, погано помиті та приготовані без термічної обробки овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами).

 

Симптоми кишкових інфекцій

Основною ознакою, що дозволяє швидко відрізнити ГКІ від інших хвороб шлунково-кишкового тракту, є раптовий гострий початок. До виникнення типових проявів може спостерігатися короткочасна слабкість, зниження апетиту, сонливість, загальне погіршення самопочуття.

Симптоматика захворювання безпосередньо пов'язана зі збудником і залежить від наявності супутніх і хронічних хвороб шлунково-кишкового тракту.

Середній інкубаційний період кишкових інфекцій (проміжок часу від зараження до появи симптомів) становить від кількох годин до кількох діб, а в окремих випадках – тижнів.

 

Найчастіше ознаками гострих кишкових інфекцій є:

- підвищення температури,

- діарея, яка не минає кілька днів,

- блювання, що не приносить полегшення,

- болі в животі,

- загальна слабкість,

- біль голови.

Проте іноді можна бути носієм інфекції без жодних клінічних проявів. Людина, що має кишкову інфекцію, може передавати хворобу від моменту інфікування і до повного виліковування.

Своєчасне звернення до сімейного лікаря допоможе уникнути ускладнень кишкових інфекцій і скоріше видужати.

 

Як запобігти інфікуванню?

Кишкові інфекції часто називають «хворобами брудних рук». Тож перше правило в питанні їхньої профілактики – ретельно мити руки. Крім того:

- використовуйте мило, коли миєте руки після відвідування вулиці, вбиральні, перед приготуванням та вживанням їжі;

- кип’ятіть воду, яку вживаєте, якою вмиваєтеся чи миєте руки, посуд, — якщо маєте сумніви щодо її якості;

- добре тушкуйте, проварюйте або прожарюйте продукти (особливо, тваринного походження: яйця, м’ясо);

- ретельно мийте овочі та фрукти, а також обдавайте їх окропом, якщо плануєте вживати їх сирими;

- не вживайте незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;

- дотримуйтеся термінів придатності і правил зберігання продуктів. Приготовані страви вживайте відразу, а у випадку їх споживання після певного часу – піддавайте вторинній термічній обробці;

- мийте поверхні та тримайте в чистоті кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі, сирі продукти зберігайте окремо від приготованих і використовуйте для них окремі ножі й дошки;

- уникайте купівлі продуктів у місцях несанкціонованої торгівлі;

- не беріть в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання в холоді);

- утримуйтеся від купання в непроточних водоймах, а також на необладнаних пляжах, не ковтайте воду з таких водойм;

- регулярно мийте та дезінфікуйте дитячі іграшки;

- використовуйте індивідуальний посуд;

- уникайте контактів із людьми, які мають ознаки інфекційних захворювань.

 

Дотримання цих правил допоможе вам уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.

Фото без опису