ЯК ЗАПОБІГТИ ГОСТРИМ КИШКОВИМ ІНФЕКЦІЯМ?
Є три способи передачі збудників гострих кишкових інфекцій (ГКІ):
- контактно-побутовий (через брудні руки, іграшки, посуд, білизну тощо);
- водний (через інфіковану воду);
- харчовий (через продукти і страви з них, погано помиті та приготовані без термічної обробки овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами).
Симптоми кишкових інфекцій
Основною ознакою, що дозволяє швидко відрізнити ГКІ від інших хвороб шлунково-кишкового тракту, є раптовий гострий початок. До виникнення типових проявів може спостерігатися короткочасна слабкість, зниження апетиту, сонливість, загальне погіршення самопочуття.
Симптоматика захворювання безпосередньо пов'язана зі збудником і залежить від наявності супутніх і хронічних хвороб шлунково-кишкового тракту.
Середній інкубаційний період кишкових інфекцій (проміжок часу від зараження до появи симптомів) становить від кількох годин до кількох діб, а в окремих випадках – тижнів.
Найчастіше ознаками гострих кишкових інфекцій є:
- підвищення температури,
- діарея, яка не минає кілька днів,
- блювання, що не приносить полегшення,
- болі в животі,
- загальна слабкість,
- біль голови.
Проте іноді можна бути носієм інфекції без жодних клінічних проявів. Людина, що має кишкову інфекцію, може передавати хворобу від моменту інфікування і до повного виліковування.
Своєчасне звернення до сімейного лікаря допоможе уникнути ускладнень кишкових інфекцій і скоріше видужати.
Як запобігти інфікуванню?
Кишкові інфекції часто називають «хворобами брудних рук». Тож перше правило в питанні їхньої профілактики – ретельно мити руки. Крім того:
- використовуйте мило, коли миєте руки після відвідування вулиці, вбиральні, перед приготуванням та вживанням їжі;
- кип’ятіть воду, яку вживаєте, якою вмиваєтеся чи миєте руки, посуд, — якщо маєте сумніви щодо її якості;
- добре тушкуйте, проварюйте або прожарюйте продукти (особливо, тваринного походження: яйця, м’ясо);
- ретельно мийте овочі та фрукти, а також обдавайте їх окропом, якщо плануєте вживати їх сирими;
- не вживайте незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
- дотримуйтеся термінів придатності і правил зберігання продуктів. Приготовані страви вживайте відразу, а у випадку їх споживання після певного часу – піддавайте вторинній термічній обробці;
- мийте поверхні та тримайте в чистоті кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі, сирі продукти зберігайте окремо від приготованих і використовуйте для них окремі ножі й дошки;
- уникайте купівлі продуктів у місцях несанкціонованої торгівлі;
- не беріть в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання в холоді);
- утримуйтеся від купання в непроточних водоймах, а також на необладнаних пляжах, не ковтайте воду з таких водойм;
- регулярно мийте та дезінфікуйте дитячі іграшки;
- використовуйте індивідуальний посуд;
- уникайте контактів із людьми, які мають ознаки інфекційних захворювань.
Дотримання цих правил допоможе вам уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.