ОБЕРЕЖНО – ГРИБИ!

  • 138

З давнини гриби вважалися улюбленою їжею людини. У будь-якому вигляді вони збагачують та урізноманітнюють меню здорової людини.
          Але, гриби відносяться до швидкопсувних продуктів (містять від 84 до 94% води) тому їх необхідно переробляти в день збору. Максимальний термін зберігання грибів не повинен перевищувати 24 год при температурі не вище 10°С. 
         Пов'язано це з тим, що зрілі гриби стають чудовим поживним середовищем для різноманітних мікроорганізмів, зокрема хвороботворних. 

Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки. Із 2 тисяч видів грибів в Україні,їстівними вважаються щонайбільше 500.
                 У зв’язку з цим необхідно знати та дотримуватись таких профілактичних заходів:
1. Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте. 
2. Ніколи не вживайте в їжу незнайомі гриби. 
3. Відбраковуйте на місці зіпсовані, поточені хробаками, зів’ялі, висохлі, перерослі гриби. 
4. Не вживайте гриби, які зібрані в екологічно небезпечних місцях (уздовж автошляхів, залізничних колій, лісопосадок у промислових зонах тощо ). 
5. Не купуйте на базарах, поза ринків у випадкових осіб гриби та суміші грибів із різних їх видів . 
6. Не проводьте консервування грибів під герметичні кришки в домашніх умовах . 
7. Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером. 

8.  Не допускайте  вживання грибних страв дітьми, вагітними та жінками, котрі годують грудьми, людям літнього віку.

     При перших ознаках отруєння негайно зверніться  до лікаря!
     Пам’ятайте: пильне ставлення до свого здоров’я та здоров’я Ваших близьких основа для запобігання отруєння грибами.

Фото без опису