ДЕФІЦИТ ЙОДУ В ОРГАНІЗМІ. ПРИЧИНИ, НАСЛІДКИ, ПРОФІЛАКТИКА
Йод належить до життєво важливих мікроелементів, без яких не можливе нормальне функціонування людського організму, є складовою частиною гормонів щитовидної залози. Крім щитовидної залози, здатність акумулювати йод мають інші тканини (слинні та молочні залози, деякі залози шлунка, плаценти, мозку тощо).
Йод бере участь в регуляції:
- енергетичного обміну, температури тіла;
- швидкості біохімічних реакцій;
- обміну білків, жирів, водно-електролітного обміну;
- метаболізму ряду вітамінів;
- процесів росту і розвитку організму, включаючи нервово-психічний розвиток.
Потреба в мікроелементі залежить від віку, особливостей біологічного стану, обміну речовин, періоду життя, статі, фізичної активності, наявності хронічних хвороб й інших факторів. У наш час, добова потреба йоду враховує вік людини i має такий вигляд:
- діти до 12 місяців – 100 мкг;
- від 2 до 12 років – 120 мкг;
- підлітки i дорослі –150 мкг;
- вагітні жінки і матери, які годують дитину груддю, – 200 мкг;
- люди похилого віку – 100 мкг на добу.
Причини нестачі йоду в організмі:
- недостатня кількість надходження мікроелемента з продуктами харчування;
- незначне споживання морепродуктів людьми;
- наявність в раціоні харчування чинників, які перешкоджають засвоєнню та утилізації йоду (прийом надмірної кількості брому, заліза, марганцю, свинцю, кальцію, хлору, кобальту);
- порушення обміну йоду;
- збільшення радіаційного фону;
- забруднення довкілля;
- підвищення чутливості організму до алергенів.
Симптоми дефіциту йоду в організмі:
- занепад сил, зниження працездатності, сонливість, розвиток набряків кінцівок, тулуба, обличчя;
- підвищений рівень холестерину;
- збільшення маси тіла;
- зниження інтелектуального рівня;
- глухонімота;
- різні види паралічів.
Йодна профілактика полягає у споживанні продуктів з підвищеним вмістом
йоду, а саме:
- морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікра);
- біла риба (минтай, хек, тріска тощо);
- морська капуста (ламінарія);
- овочі (картопля, редиска, часник, буряк, томати, баклажани, спаржа, зелена цибуля, щавель, шпинат);
- фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурма)
- яйця;
- молоко;
- яловичина;
- волоські горіхи.
Це лише деякі приклади продуктів, багатих йодом. Однак, пам’ятайте,
що надлишок йоду теж шкідливий, так що стежте за розміром порцій.
Також профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Отож для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.
Але, рекомендувати вживати йод всім і кожному не можна. При гіперфункції щитовидної залози надлишковий вміст йоду може навіть зашкодити. У будь – якому випадку, при появі сумнівів щодо можливого захворювання, пов’язаного з щитовидною залозою, проконсультуйтеся з сімейним лікарем.
Бережіть себе та близьких.