ДЕФІЦИТ ЙОДУ В ОРГАНІЗМІ. ПРИЧИНИ, НАСЛІДКИ, ПРОФІЛАКТИКА

  • 157

Йод належить до життєво важливих мікроелементів, без яких не можливе нормальне функціонування людського організму, є складовою частиною гормонів щитовидної залози. Крім щитовидної залози, здатність акумулювати йод мають інші тканини (слинні та молочні залози, деякі залози шлунка, плаценти, мозку тощо).

Йод бере участь в регуляції:

  • енергетичного обміну, температури тіла;
  • швидкості біохімічних реакцій;
  • обміну білків, жирів, водно-електролітного обміну;
  • метаболізму ряду вітамінів;
  • процесів росту і розвитку організму, включаючи нервово-психічний розвиток.

 

Потреба в мікроелементі залежить від віку, особливостей біологічного стану, обміну речовин, періоду життя, статі, фізичної активності, наявності хронічних хвороб й інших факторів. У наш час, добова потреба йоду  враховує вік людини i має такий вигляд:

  • діти до 12 місяців – 100 мкг;
  • від 2 до 12 років – 120 мкг;
  • підлітки i дорослі –150 мкг;
  • вагітні жінки і матери, які годують дитину груддю, – 200 мкг;
  • люди похилого віку – 100 мкг на добу.

 

            Причини нестачі йоду в організмі:

  • недостатня кількість надходження мікроелемента з продуктами харчування;
  • незначне споживання морепродуктів людьми;
  • наявність в раціоні харчування чинників, які перешкоджають засвоєнню та утилізації йоду (прийом надмірної кількості брому, заліза, марганцю, свинцю, кальцію, хлору, кобальту);
  • порушення обміну йоду;
  • збільшення радіаційного фону;
  • забруднення довкілля;
  • підвищення чутливості організму до алергенів.

 

           Симптоми дефіциту йоду в організмі:

  • занепад сил, зниження працездатності, сонливість, розвиток набряків кінцівок, тулуба, обличчя;
  • підвищений рівень холестерину;
  • збільшення маси тіла;
  • зниження інтелектуального рівня;
  • глухонімота;
  • різні види паралічів.
  •  

           Йодна профілактика полягає у споживанні продуктів з підвищеним вмістом   

           йоду, а саме:

  • морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікра);
  • біла риба (минтай, хек, тріска тощо);
  • морська капуста (ламінарія);
  • овочі (картопля, редиска, часник, буряк, томати, баклажани, спаржа, зелена цибуля, щавель, шпинат);
  • фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурма)
  • яйця;
  • молоко;
  • яловичина;
  • волоські горіхи.

 

Це лише деякі приклади продуктів, багатих йодом. Однак, пам’ятайте,

що надлишок йоду теж шкідливий, так що стежте за розміром порцій.

Також профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Отож для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.

Але, рекомендувати вживати йод всім і кожному не можна. При гіперфункції щитовидної залози надлишковий вміст йоду може навіть зашкодити. У будь – якому випадку, при появі сумнівів щодо можливого захворювання, пов’язаного з щитовидною залозою, проконсультуйтеся з сімейним лікарем.

Бережіть себе та близьких.

Фото без опису