Легалізація заробітної плати - гідне забезпечення вашого майбутнього

  • 916

Фото без описуЗгідно з Конституцією України кожна людина має право на працю, яку вона вільно обирає або на яку погоджується. Але ще чимало громадян надають перевагу тимчасовим сумнівним вигодам, тому останнім часом усе частіше доводиться стикатися з таким негативним явищем, як використання найманої праці громадян без оформлення трудових відносин - "тіньовою" зайнятістю. "Тіньова" зайнятість (так звана "зарплата в конвертах") явище, яке міцно увійшло в наше життя та набуло значних масштабів. Інколи підприємства (особливо це стосується малого бізнесу) платять своїм працівникам дві заробітні плати: офіційну і неофіційну ("у конверті").

Це вигідно роботодавцю, і працівник, ніби, не ображається, оскільки йому надається можливість заощадити на податку з доходів фізичних осіб. Тільки ось ні керівники підприємств, ні їх працівники не замислюються про ті наслідки, які можуть виникнути. Отримання заробітної плати в "конверті" - це удар по пенсійних накопиченнях громадян, а відсутність запису в трудовій книжці позбавляє працівників пенсійного стажу, тому що нарахування страхових внесків на обов'язкове пенсійне страхування здійснюється роботодавцем виходячи тільки з офіційної суми заробітної плати.

Влаштувавшись на роботу неофіційно, працівник повинен розуміти, що він буде позбавлений:

 - гарантованого розміру заробітної плати (зокрема розміру тарифної ставки або посадового окладу працівника, доплат, надбавок);

 - при досягненні пенсійного віку трудову пенсію, а при роботі без належного оформлення – весь трудовий стаж;

 - соціальних гарантій, передбачених для працівника;

 - права на відпустку, в тому числі, і на відпустку в зв'язку з вагітністю, пологами і для догляду за дитиною;

- права на оплату тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною;  - права на охорону праці;

- права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві;
- не матиме змоги зареєструватись в центрі зайнятості як безробітний та отримати відповідну допомогу;

- працівника можуть звільнити у будь-який момент, без виплати вихідної допомоги, а можливо, і без оплати за виконану роботу.

 Значно втрачають у виплатах, внаслідок отримання зарплат "в конвертах", майбутні пенсіонери, оскільки розмір пенсії залежить від стажу роботи та заробітку.

Трудові відносини між роботодавцями і працюючими повинні будуватися на законодавчій основі, адже лише легальне працевлаштування гарантує забезпечення конституційних прав усіх учасників ринку праці. Це дозволить зняти, соціальну напругу, а громадяни отримають реальну соціальну підтримку.