Співпраця комісії із соціального страхування підприємства та Фонду соціального страхування України – запорука попередження неправомірного використання коштів Фонду

  • 518

Снятинське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Івано-Франківській області нагадує, що рішення про призначення матеріального забезпечення за листком непрацездатності приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування, яка створюється на підприємстві, в установі, організації. До складу цієї комісії входять представники як адміністрації підприємства, установи, організації, так і застрахованих осіб.

Керуючись Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», комісія (уповноважений) із соціального страхування не тільки здійснює контроль за правильним нарахуванням і своєчасною виплатою матеріального забезпечення, а також приймає рішення про відмову в його призначенні та розглядає підставу і правильність видачі листків непрацездатності, заповнення листків непрацездатності та інших документів, які є підставою для надання матеріального забезпечення.

Законом передбачено перелік підстав, на яких комісія має право відмовити в оплаті листка непрацездатності. Найбільш поширеними з них є:

- настання тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням або травмою, що сталася внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або дій, пов’язаних з таким сп’янінням;

- період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням;

- порушення режиму лікування застрахованими особами.

У свою чергу, застраховані особи зобов’язані надавати роботодавцю достовірні документи, на підставі яких призначається матеріальне забезпечення.

Листок непрацездатності фактично є чеком на отримання коштів від Фонду соціального страхування України. Тому так важливо не допускати зловживань і проводити роботу з попередження неправомірного використання коштів Фонду. Одним із ефективних шляхів подолання цієї проблеми є плідна співпраця комісій із соціального страхування з робочими органами виконавчої дирекції Фонду. Так, у разі виникнення підозри щодо справжності листка непрацездатності, який працівник приніс для оплати, комісія може звертатися до управління або його відділень щодо перевірки правильності його видачі. На сьогодні нашими фахівцями проводяться перевірки обґрунтованості видачі та правильності оформлення листків непрацездатності як на запит роботодавця, так і під час перевірок стану організації експертизи тимчасової непрацездатності безпосередньо в закладах охорони здоров’я.

Крім того, згідно із Положенням про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності комісії наділені повноваженнями перевіряти організацію медичного обслуговування застрахованих осіб лікувально-профілактичним закладом. Також дієвим буде контроль перевірки дотримання режиму лікування працівниками підприємства, визначеного лікарем на період їх тимчасової непрацездатності, комісією разом із працівником Фонду.

І на останок, хочемо нагадати, що підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а Кримінальним кодексом України передбачена відповідальність за підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут та використання підроблених документів.

Отож, звертаємося до комісій (уповноважених) із соціального страхування підприємств, установ та організацій щодо підвищення контролю за організацією медичного обслуговування застрахованих осіб лікувально-профілактичним закладом та перевірки дотримання режиму працівниками підприємства, визначеного лікарем на період їх тимчасової непрацездатності.

За додатковою інформацією звертатися до Снятинського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Івано-Франківській області за адресою: м. Снятин, вул. Кардинала Йосипа Сліпого, 11а, тел.: (03476) 2-50-24, 2-23-59, моб.тел.: 0989229100; м. Городенка, вул. Братів Окуневських, 30, тел.: (03430) 2-80-63, моб.тел.: 0686168495.