Застрахована особа – отримувач матеріального забезпечення та медико-соціальних послуг

  • 464

Фото без описуОсновним завданням Фонду соціального страхування України в умовах сьогодення є орієнтованість на застрахованих осіб – отримувачів матеріального забезпечення та медико-соціальних послуг. Діяльність усього колективу Снятинського відділення управління виконавчої дирекції Фонду у Івано-Франківській області спрямована на забезпечення потреб людини праці, надання повного та своєчасного спектру соціальних послуг відповідно до законодавства.

Основні завдання Фонду соціального страхування України – фінансування матеріального забезпечення, страхових виплат, соціальних послуг, медико-соціальної реабілітації хворих і потерпілих від нещасного випадку на виробництві та професійних захворювань, профілактика виробничого травматизму.

З жовтня 2017 року збільшено перелік осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному страхуванню, зокрема, до таких осіб тепер належать особи, що працюють на умовах цивільно-правового договору, фізичні особи-підприємці, особи, що провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерських господарств, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

За результатами роботи шести місяців поточного року 599 страхувальників отримали кошти на матеріальне забезпечення застрахованих осіб в сумі 5,9 млн. гривень. Основна стаття витрат – допомога по тимчасовій непрацездатності, включаючи допомогу по догляду за хворим членом сім’ї, склала 3,2 млн. гривень – це оплата за дні тимчасової непрацездатності працюючих осіб. Витрати, пов’язані з вагітністю та пологами, склали 2,4 млн гривень, допомога на поховання – 16,4 тис. гривень та ін.

Снятинське відділення своєю роботою забезпечує конституційне право застрахованих осіб на своєчасне та в повному обсязі отримання матеріального забезпечення. Для цього фахівцями відділення постійно надається консультативна допомога застрахованим особам, фізичним особам-підприємцям, самозайнятим особам, бухгалтерам, членам комісій із соціального страхування підприємств, установ та організацій.

Снятинське відділення здійснює повноваження управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Івано-Франківській області на території Снятинського та Городенківського районів.

До соціальних послуг, які надає Снятинське відділення, належить відновлювальне лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів після перенесених захворювань і травм за рахунок коштів Фонду соціального страхування України. За 6 місяців 2019 року відділення направило на доліковування в умовах санаторно-курортних закладів 17 застрахованих осіб. Це здебільшого складні патології, вчасна реабілітація після яких дає можливість уникнути інвалідності та повернутись до роботи і повноцінного життя.

Загальна вартість лікування в санаторіях, яке триває 18-24 дні,  склала 192,9тис. гривень. Вчасне проходження відновлюваного лікування є одним із головних чинників попередження настання первинної інвалідності.

Не менш важливою частиною роботи Фонду є забезпечення соціального захисту потерпілих від нещасного випадку на виробництві – вирішення питань соціальної адаптації та матеріальної підтримки потерпілих внаслідок ушкодження здоров'я на виробництві та професійних захворювань.

У разі нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання Фонд фінансує застрахованим особам щомісячні страхові виплати в разі часткової чи повної втрати працездатності, допомогу у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, одноразову допомогу в разі стійкої втрати працездатності або смерті потерпілого. Також потерпілі на виробництві мають право на лікування за рахунок коштів Фонду в закладі охорони здоров’я, враховуючи оперативні втручання; забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення впродовж усього періоду до відновлення працездатності; подальшу медичну реабілітацію; санаторно-курортне лікування тощо.

У Снятинському відділенні на сьогодні обліковується 158 особових справ. За 6 місяців поточного року призначено страхових виплат на загальну суму більше 2,1 млн гривень.

Спеціалістами відділення велика увага приділяється відновленню здоров'я та працездатності потерпілих. З початку року потерпілим надані медико-соціальні послуги на загальну суму 122,1 тис. гривень.

3 потерпілих пройшли оздоровлення в санаторно-курортних закладах України, 4 потерпілим відшкодовано витрати на лікарські засоби та вироби медичного призначення, 3 потерпілих забезпечено протезно-ортопедичними виробами, проводяться виплати на спеціальний медичний, постійний, сторонній та побутовий догляди, виплачена компенсація витрат на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування.

Серед потерпілих, що перебувають на обліку у відділенні, 135 – це особи з інвалідністю. На наш погляд, широке залучення людей з обмеженими можливостями до всіх сфер громадського життя здатне стерти межу між ними та здоровими людьми. Позитивним досвідом на цьому шляху стало щорічне проведення Всеукраїнської спартакіади «Сила духу». Цього року команда Снятинського відділення виборола перше командне місце з армспорту: першість вибороли Іван Кудріянов та Василь Добрянський.

Успіх будь-якої справи у нашому житті залежить від професіоналів, які живуть своєю роботою, вміють працювати та добре виконувати свої професійні обов’язки.

Спеціалісти відділення й надалі продовжують працювати над актуальними питаннями у сфері соціального страхування для забезпечення та підтримки працездатної частини населення та будуть робити все можливе для того, щоб застраховані особи та члени їх сімей, а також потерпілі на виробництві не залишалися наодинці зі своїми проблемами, щоб на собі відчували турботу держави, її повагу до людини праці.