Інтерв’ю Голови Заболотівської селищної ради ОТГ з приводу ситуації в Тростянецькій гімназії

  • 524

07 грудня 2017 року відбулося засідання першої сесії сьомого демократичного скликання Заболотівської селищної ради ОТГ, на якій затверджено головою Заболотівської селищної ради ОТГ Івана Дмитровича Танюка. Крім того на сесії були прийняті всі відповідні рішення для належного функціонування новоствореної об’єднаної територіальної громади.

- Іване Дмитровичу, які були Ваші першочергові завдання на займаній посаді?
- Одним із моїх першочергових завдань як Голови Заболотівської селищної ради ОТГ було наведення виконавської та трудової дисципліни в закладах освіти, культури, медицини та в апараті Заболотівської селищної ради ОТГ. Впродовж 2018 року мною було ініційовано та проведено ряд перевірок спільно із комісією, зокрема перевірено усі навчальні заклади ОТГ щодо готовності їх до нового 2018-2019 навчального року та до опалювального сезону, де було виявлено ряд грубих порушень та недоліків. А особливо у Ганьківському ліцеї (садочок) та Тростянецькій гімназії.
- Які заходи Ви вжили щодо вирішення даних проблем?
- У результаті виявлених порушень було складено відповідні акти та довідки, де вказано в зазначені термін виправити недоліки, які були наявні під час перевірки. 23 серпня 2018 року було здійснено виїзд комісії в Тростянецьку гімназію. Під час проведення перевірки о 9:10 год на робочому місці були відсутні працівники. Крім того, виявлено, що приміщення, в якому навчаються учні першого класу, знаходиться в незадовільному стані, а саме кути стін, які були тільки поверхнево побілені, знаходяться в плісняві та грибку. Також стіни на коридорі були не побілені та пошкоджені, не зроблено ремонт фасаду та даху, який постійно протікав. Попередньо директору гімназії Павлюк Галині Василівній було дано вказівку щодо проведення ремонтних робіт, проте жодних кроків в цьому напрямку не було зроблено. Комісія рекомендувала до 30 вересня 2018 року провести поточний ремонт водостічної системи, підготувати заклад до опалювального сезону, ліквідувати грибок першого класу. А Директору Тростянецької гімназії Павлюк Г. В. до 30 серпня 2018 року подати пояснення щодо її відсутності на робочому місці та працівників гімназії. 16 листопада 2018 року комісією було проведено повторне обстеження Тростянецької гімназії при якому виявлено, що приміщення, де навчаються учні четвертого класу, знаходиться в край незадовільному стані, ремонт не зроблено. Незважаючи на те, що директор гімназії Павлюк Г.В. після попередньої перевірки зобов’язалася провести ремонтні роботи до 01 листопада 2018р., проте станом на 16 листопада 2018 року жодних робіт не було проведено: протікала стеля біля світильника, що загрожувало життю та здоров’ю дітей та педагогічних працівників. Після цього комісією було в черговий раз рекомендовано директору Тростянецької гімназії Павлюк Г. В. до 01 грудня 2018 року провести поточний ремонт приміщення четвертого класу та перевести учнів даного класу до вчительської до завершення зазначених робіт. Крім того, зобов’язано директора Тростянецької гімназії до 23 листопада 2018 року подати пояснення щодо невиконання рекомендацій та усунення недоліків у роботі, на які вказала комісія при обстежені. Отож, у 2018 році директор Тростянецької гімназії Павлюк Галина Василівна жодним чином не реагувала на вищезгадані зауваження та рекомендації і не проводила ніяких ремонтних робіт.
- Які подальші кроки Ви зробили, щоб усунути непорозуміння з керівництвом Тростянецької гімназії?
- При затвердженні бюджету Заболотівської ОТГ на 2019 рік Тростянецькій гімназії були передбачені кошти на проведення ремонтних робіт у сумі 7 тис.грн., проте на 14.06.2019р. кошти не були освоєні.
- Тобто Директор Тростянецької гімназії не використовувала виділені кошти. Скажіть, будь ласка, які були стосунки в Директора Тростянецької гімназії з педагогічним колективом?
- Так, 14 червня 2019 року директор Тростянецької гімназії Павлюк Г.В. провела збори, на яких прозвітувала перед педагогічним колективом та громадськістю про проведену роботу як директора гімназії за 2018-2019 навчальні роки. Під час виступу їй робили зауваження щодо роботи, однак Павлюк Г. В. виходила із класу де проходили збори і була відсутня протягом декількох хвилин, так це повторювалося 5 разів. Зауваження надавалися щодо того, що керівник гімназії не вживає належних заходів щодо залучення фінансової допомоги від депутатів Заболотівської селищної ради, депутатів Івано-Франківської обласної ради та керівництва Заболотівської селищної ради ОТГ. Крім того, було наголошено із залу, що Павлюк Г.В. як керівник гімназії, поділила педагогічний колектив на «своїх» та «чужих»; що вона не дослуховується до пропозицій та зауважень від колективу щодо модернізації матеріально-технічної бази гімназії. Звіт який представила Павлюк Г.В. не відповідав структурі вимог чинного законодавства і був проведений як вчителем-предметником, а не як керівником навчального закладу. Даний звіт керівника Тростянецької гімназії був визнаним незадовільним. 14 серпня 2019 р. директору Тростянецької гімназії Павлюк Г.В. було оголошено догану щодо звіту про виконану роботу за 2018-2019 навчальні роки від 14.06.2019р. та вказано термін до 20.08.2019р., для того щоб усунути недоліки в роботі на підставі зборів громадськості, педагогічного колективу та батьків, а також знайти взаєморозуміння з колективом та ліквідувати кризову ситуацію загалом.
- Чи виносилось питання про недоліки в роботі Директора Тростянецької гімназії на обговорення виконавчого комітету Заболотівської селищної ради?
- 29 серпня 2019р. на засіданні виконавчого комітету Заболотівської селищної ради ОТГ слухалося питання про стан підготовки закладів освіти до початку нового 2019-2020 навчального року. З приводу цього питання виступили перший заступник голови Заболотівської селищної ради ОТГ Любов Ленькавська, начальник відділу освіти, молоді та спорту Тамара Стеф’юк, член виконавчого комітету Олександр Вандяк. Заслухавши доповідачів, виконком вирішив зобов’язати директора Тростянецької гімназії Павлюк Г.В. усунути неполадки в електромережі у закладі, зробити ремонт внутрішньої стіни біля туалетів, закінчити ремонт фасаду, замінити підлогу у дев’ятому класі, провести ремонт частини покрівлі та відновити якісне водопостачання. На це було виділено 13 тис. грн. із селищного бюджету. А в разі невиконання пункту 3 даного рішення виконавчого комітету селищної ради ОТГ визнати роботу директора Тростянецької гімназії Павлюк Г.В. незадовільною.
- - Отже, робота Директора Тростянецької гімназії була незадовільною. Які були Ваші наступні дії як Голови селищної ради ОТГ?
- 12 листопада 2019р. мною було винесено розпорядження про створення робочої групи у кількості восьми осіб для перевірки директора Тростянецької гімназії Павлюк Г.В., щодо виконання рішення виконавчого комітету селищної ради ОТГ від 29.08.2019р. №97 «Про стан підготовки закладів освіти Заболотівської ОТГ до навчального 2019-2020 року» та розгляд звернення жителя с. Тростянець Курилюка Віталія Васильовича до Міністерства освіти і науки України. До складу робочої групи ввійшли селищний голова ОТГ Танюк І.Д., перший заступник селищного голови ОТГ Ленькавська Л.В., заступник селищного голови ОТГ Книш Павло Васильович, начальник відділу освіти, молоді та спорту селищної ради ОТГ Стеф’юк Т.М. , члени виконкому селищної ради ОТГ Антонюк А.А., Андрійчук Ю.Д.,Вандяк О.С. При обстеженні членами робочої групи виявлено, що вимоги виконкому виконано не в повному обсязі: не зроблено заміну підлоги в 9-му класі, в туалеті постійно тече вода, що може призвести до знищення насоса, температура в класах 26 градусів (відчинені вікна), при вуличній температурі 15 градусів (не має економії енергоносіїв). Після цього мною було зачитано звернення жителя с. Тростянець гр. Курилюка Віталія Васильовича до Міністерства освіти і науки України щодо вимагання коштів з батьків школярів для проведення ремонтів, зачитано проміжну відповідь директору Департаменту освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської ОДА Віктору Кімаковичу від 18.10.2019р.№525/02-25. Тоді було зроблено висновок, що рішення виконкому від 29.08.2019 року за №97 директором гімназії не виконано.
- Які висновки зробила комісія?
- Виходячи з вищенаведеного, на виконання рішення виконкому 29.08.2019 року за №97 «Про стан підготовки закладів освіти Заболотівської ОТГ до навчального 2019-2020 року», комісія вирішила визнати роботу директора Тростянецької гімназії Павлюк Галини Василівни – незадовільною та рекомендувала селищному голові ОТГ Танюку І.Д. притягнути директора Тростянецької гімназії Павлюк Галину Василівну до дисциплінарного стягнення, беручи до уваги розпорядження голови селищної ради ОТГ від 14.08.2019р.№ 164/07-02 «Про винесення догани Павлюк Г.В. директору Тростянецької гімназії» – у відповідності до п.3 ст. 40 КЗпП звільнення з посади директора, залишивши на посаді вчителя (перевести на посаду вчителя з неповним тижневим навантаженням) за неодноразове , неналежне виконання покладених на нього трудових функцій. Спираючись на висновок комісії Головою Заболотівської селищної ради було видано розпорядження від 10.12.2019 №280/07-02 «Про звільнення з посади директора Тростянецької гімназії Павлюк Галину Василівну».
- Чи була Павлюк Г. В. ознайомлена з даним розпорядженням?
- З даним розпорядженням Павлюк Г. В. була ознайомлена 10.12.2019 о 15:35 год, але не згідна з ним, про що засвідчила своїм підписом.

Отож, шановна Павлюк Галино Василівно, педагогічні працівники Тростянецької гімназії та жителі с. Тростянець, ось вам і весь перелік причин та підстав, які призвели до звільнення Директора Тростянецької гімназії із займаної посади.