Бути чи не бути Заболотівській районній лікарні...

  • 573

Шановні жителі Заболотівської ОТГ, хочемо донести вам інформацію, що останні роки в Україні гостро постало питання подальшого функціонування галузевих або відомчих закладів охорони здоров’я. Оскільки фінансування таких лікарень з державного бюджету було обмежене, їх утримання переклали на плечі місцевої влади, яка мала вирішувати, потрібні на місцях ці заклади чи ні та що з ними робити. В свою чергу керівництво Заболотівської селищної ради ОТГ завжди здійснювало підтримку медичної галузі передаючи лікарні усі кошти, що надходять від держави, як медична субвенція, та здійснювала фінансування коштів із селищного бюджету з метою недопущення заборгованості по заробітній платі  перед медичними працівниками чи її закриття.

Так, Заболотівською селищною радою ОТГ впродовж останніх років виділялися кошти із селищного бюджету на заробітню плату медичним працівникам та оплату енергоносіїв  КНП «Заболотівська районна лікарня»: 2018 рік – 5,3 млн. грн., 2019 рік - 4,7 млн.грн.,  2020 рік – 2,8 млн. грн. до 01.04.2020 р. Попри докладені зусилля та проведені заходи з боку селищної ради ОТГ  для збереження та належного функціонування всіх відділів лікарні, постійно надходять скарги, що ми не підтримуємо лікарню, нас роблять винними у ситуації, що склалася. Ми потрібні лише, коли потрібні гроші, в усіх інших ситуаціях нас ігнорують. Вже після прийняття доленосних рішень нас просто ставлять перед фактом.

Шановні медичні працівники, у Вас є директор КНП «Заболотівська лікарня» Палійчук І.В.,  який приймає відповідні рішення стосовно звільнення чи прийняття на роботу медперсоналу, крім того він відповідає за своєчасну виплату заробітної плати. Тож коли виникає питання у затримці чи нестачі коштів медичним працівникам на заробітню плату, то це вина директора КНП «Заболотівська районна лікарня», а не керівництва Заболотівської селищної ради ОТГ. До того ж Голова Заболотівської селищної ради ОТГ Танюк Іван Дмитрович з 2010 року відстоює інтереси медичних працівників та не дає районним та обласним керівникам закрити лікарню та скоротити відділи. 

З 1 квітня 2020 року фінансування системи охорони здоров’я проходитиме по-новому. Це означає, що лікарні стануть автономними, фактично головні лікарі будуть більш вільними у розпорядженні коштами, кошти будуть передусім спрямовуватися туди, де реально надаються медичні послуги. Це дозволить їм більш ефективно управляти тими ресурсами, які у них є. Більшість наших  медпрацівників навіть не усвідомлюють, що кошти, які вони отримають чи не отримають, залежать від того, наскільки правильно вони будуть кодувати діагнози своїх пацієнтів. Потрапити на прийом до «вузького» спеціаліста можна буде тільки за направленням сімейного лікаря. У разі відсутності такого направлення за консультацію або лікування треба буде самостійно заплатити. Виключення – екстренні випадки. Така меддопомога повністю фінансується державою.

Відповідно до Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» з 1 квітня 2020 року Заболотівська селищна рада ОТГ не має права виділяти кошти на виплату заробітної плати медичним працівникам КНП «Заболотівська районна лікарня», але в межах своєї компетентності може фінансувати тільки програми розвитку та підтримки комунального закладу охорони здоров’я, зокрема оновленя матеріально-технічної бази, капітального ремонту, реконструкції, а також місцеві програми надання населенню медичних послуг. 

 Крім того, гостро постало питання щодо забезпечення медичним обладнанням в КНП «Заболотіській районній лікарні» тож звертаємося до підприємців, меценатів та жителів громади, яким не байдужа доля даної установи,  допомогти у придбанні сучасного  медобладнання, яке допоможе діагностувати на ранніх стадіях різні види захворювання. 

 

                                               З повагою,

Голова Заболотівської селищної ради ОТГ

                                               Іван Танюк