Дифтерія!

  • 403

Фото без описуУ 2020 року кожен другий дорослий не зробив необхідного щеплення від дифтерії. Так само вкрай низький рівень вакцинації дітей  — від дифтерії, правця вакциновано лише 31,6% дітей до року, 32,4% дітей віком 18 місяців, 15,9% дітей — віком 6 років, 15,5% дітей віком 16 років. З появою нового коронавируса ситуація тільки погіршилася.

Але пандемія загрожує звести ці досягнення нанівець.  Хвороби, від яких діти не отримали щеплень, можуть виявитися для них більш небезпечними, ніж сам COVID-19.  За таких умов експерти прогнозують можливий ризик виникнення спалаху. Єдиний спосіб захиститися — зробити щеплення. Вакцинацію можна провести в безпечних умовах навіть під час пандемії.

 Щоби захистити себе та своїх дітей, українцям слід негайно перевірити наявність у себе необхідної кількості щеплень і отримати щеплення, яке проводять комплексною вакциною від дифтерії та правця. Якщо серед немовлят рівень вакцинації щороку зростає, то дорослі — дуже часто не роблять ревакцинацію вчасно.

 Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання, що передається переважно повітряно-крапельним шляхом, факторами передачі також можуть бути предмети побуту (посуд, іграшки).

 Коли дифтерійна бактерія потрапляє в дихальну систему, вона виробляє токсин, який блокує синтез білка в клітинах, у результаті чого виникають тяжкі функціональні та структурні зміни, інколи несумісні з життям.

 Інфекція проявляється інтоксикацією й утворенням характерних плівок на слизових оболонках верхніх дихальних шляхів (рідше — на кон’юнктивах, у ранах, статевих органах та інше), ураженням нервової та серцево-судинної систем.

 Ускладнення: міокардит (запалення серцевого м’яза), поліневрит (множинне запалення нервів), паралічі, порушення зору (двоїння), ураження нирок.

         Під час останньої епідемії дифтерії в Україні з 1991-го до 1998-го року, спричиненої низьким охопленням дітей вакцинацією та відсутністю ревакцинації дорослих, на дифтерію захворіли близько 20 тисяч людей, 696 з них померли.

 Пам’ятайте!

Відмовляючись від вакцинації, ви ставите під загрозу свої життя і здоров’я! Зверніться до свого сімейного лікаря та перевірте, коли ви востаннє вакцинувалися й за потреби — зробіть щеплення.

Бережіть себе та рідних!

 

Снятинська міжрайонна філія

ДУ « Івано – Франківський обласний 

лабораторний центр  МОЗ України»