Семінар-навчання для агровиробників

  • 445

Проведено семінар-навчання керівників  та спеціалістів, які орендують землі на території Снятинської та Заболотівської територіальних громад із питань щодо безпечного застосування, транспортування та зберігання пестицидів і агрохімікатів. У семінарі взяли участь спеціалісти Снятинського управління ГУ Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, спеціалісти Снятинської та Заболотівської територіальних громад, керівники та спеціалісти сільськогосподарських підприємств різних форм власності, провідні аграрії Покуття.

Відкрив семінар Володимир Косило – начальник Снятинського управління Держпродспоживслужби, який ознайомив присутніх із порядком денним. Насамперед, В. Косило наголосив про санітарні вимоги під час застосування засобів захисту рослин. Усі пестициди та агрохімікати повинні бути сертифіковані, безпечні для довкілля. Йшлося про  дотримання  санітарних зон, адже здоров’я і безпека життєдіяльності – то святе.   Усі агровиробники та фермери повинні вести  облік внесення пестицидів, а також, плануючи роботу з внесенням на поля хімічних препаратів, мають повідомляти про це органи місцевого самоврядування та пасічників.    Наголошувалося, що заборонено працювати навіть із безпечними препаратами в час цвітіння садів та медоносних культур. 

Актуальними були й інші питання, як от вимоги та рекомендації при транспортуванні, застосуванні та зберіганні пестицидів під час вирощування сільськогосподарських культур; порядок проведення перевірок щодо дотримання чинного законодавства у сфері захисту та карантину рослин. Про це на семінарі доповіла І. Пупенко – головний спеціаліст відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків. Про існуючі вимоги та рекомендації до вибору посадкового матеріалу і насіння, а також про державний контроль у сфері насінництва та розсадництва розповів В. Кіцул – головний спеціаліст відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва. З питань прогнозування появи захворювань озимих зернових культур після перезимівлі інформувала О. Угрин – провідний спеціаліст управління фітосанітарної безпеки. Усім учасникам семінару роздано інформаційно-методичні матеріали для використання у роботі.