Спалювання сухої трави і листя загрожує виникненням масштабних пожеж в лісах і населенихпунктах

  • 655

Фото без описуЗаболотівька селищна рада  застерігає, що спалювання сухої трави і листя загрожує виникненням масштабних пожеж в лісах і населених пунктах, небезпечних для здоров'я людей, особливо для тих, хто має серцеві та алергічні захворювання і проблеми з дихальними шляхами. 

Щовесни, зі встановленням сухої теплої погоди, до пожежно-рятувальних служб надходять повідомлення про горіння сухої трави на сільськогосподарських угіддях, лісах, узбіччях доріг і вздовж транспортних магістралей, а також в парках, скверах і технічних територіях селищної ради. Як твердять екологи, при згорянні однієї тони рослинних залишків, у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, важкі метали та низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для нашого організму речовини.

Проблема полягає і в тому, що з сухою травою, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні поліетиленового пакету в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Саме вони, як правило, стають причиною кашлю, задухи. Щільний чорний дим від тління пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні сполуки . При горінні гуми, окрім згаданого, утворюються канцерогенна сажа і оксиди сірки, що викликають респіраторні захворювання. Особливо погано тим, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти. Погіршується ця ситуація при використанні в сільському господарстві отруйних і токсичних речовин гербіцидів, пестицидів та інших сполук із захисту рослин.

До вогнища нерідко потрапляють ДВП, ДСП, фанера. Ці матеріали містять формальдегідні смоли, до складу яких входять формальдегіди, а часто вони пофарбовані масляною фарбою, що містить свинець.

Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя і сухої трави призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. Разом з сухим листям та травою, згорають корисні комахи. На природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин. При спалюванні трави на присадибних ділянках виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що веде до знищення диких рослин та тварин. Аналогічним чином виникає загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків. Дим від вогнищ може утворювати смог і надовго зависати у повітрі на великих територіях. В цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти ДТП, аварій і, відповідно, до травматизму людей.

Починаючи боротьбу із палами у своєму населеному пункті, мешканці повинні знати, що закон у будь-якому випадку на їхній стороні. Викладені вище факти є доказом того, що спалювання рослинних решток несе численні загрози здоров’ю людини, майна та навколишнього середовища. Керуючись статтею 50 Конституції України, яка гарантує кожному безпечне для життя і здоров’я довкілля, кожен з нас має законне право боротися із палами.

 

Відповідно до 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, а також опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, а також інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а також невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння – тягнуть за собою відшкодування завданих збитків майну громадян та накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. В особливих випадках винні можуть бути притягнуті і до адміністративної або кримінальної відповідальності.

Якщо ви опинилися в осередку пожежі:

не панікуйте та не тікайте від полум'я, що швидко наближається, у протилежний від вогню бік, а долайте лінію вогню проти вітру, закривши голову і обличчя одягом (при можливості мокрим  з натуральних матеріалів);

з небезпечної зони, до якої наближається полум'я, виходьте швидко, перпендикулярно напряму розповсюдження вогню;

якщо втекти від пожежі неможливо, то вийдіть на відкриту місцевість, ввійдіть у водойму або накрийтесь мокрим одягом і дихайте повітрям, що знаходиться низько над поверхнею землі – повітря тут менш задимлене, рот і ніс при цьому прикривайте одягом чи шматком будь-якої мокрої тканини;

гасити полум'я невеликих низових пожеж можна, забиваючи полум'я гілками листяних порід дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим ґрунтом. Будьте обережні в місцях горіння високих дерев – вони можуть завалитися та травмувати вас;

під час гасіння пожежі не відходьте далеко від доріг та просік, не випускайте з уваги інших учасників гасіння пожежі, підтримуйте з ними зв'язок за допомогою голосу;

особливо будьте обережні у місцях торфяних пожеж, враховуйте, що там можуть створюватися глибокі вирви і провали, тому пересувайтеся, за можливості, перевіряючи палицею глибину слою, що вигорів;

після виходу із осередку пожежі повідомте місцеву адміністрацію та пожежну службу про місце, розміри та характер пожежі.