Стань патронатним вихователем

  • 699

Фото без описуКожній дитині для її гармонійного розвитку необхідно зростати в сімейному оточенні у атмосфері щастя, любові і розуміння, у світі краси, гри, казки, музики, малюнка, фантазії та творчості. Але іноді буває так, що сім’я дитини перебуває у складних життєвих обставинах та не може забезпечити такі умови. У зв’язку з цим в Україні запроваджено нову послугу з профілактики соціального сирітства – патронат над дитиною.

Патронат над дитиною — це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім'ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Сім'я патронатного вихователя — це сім'я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

Патронатний вихователь — це особа, яка за участю членів сім'ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім'ї.

         Патронатна сім’я – це  альтернатива притулкам, центрам, які беруть на тимчасове утримання дітей, що потрапляють у складні життєві обставини.

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні.

Обов’язки патронатного вихователя:

1.      забезпечити дитину житлом, одягом, харчуванням тощо;

2.      створити дитині умови для навчання, фізичного та духовного розвитку;

3.      співпрацювати з батьками, іншими законними представниками дитини задля подолання складних життєвих обставин у межах та у спосіб, визначені органом опіки та піклування;

4.      забезпечити надання чи доступ до послуг, визначених договором про патронат над дитиною;

5.      сприяти контактам дитини з батьками, іншими законними представниками, родичами, крім випадків, коли батьки позбавлені батьківських прав або в судовому порядку обмежені у праві спілкування з дитиною.

Хто може бути влаштований в патронатну сім'ю?

Покинуті/знайдені діти, діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі; діти, чиї батьки пропали безвісті; діти з сімей, в яких існувала загроза життю чи здоров’ю; діти за заявою батьків у зв’язку з складними життєвими обставинами, які через трапились в їх сім'ї. Можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які є рідними братами та сестрами, або діти, які виховувалися в одній сім'ї.

Соціальна допомога та грошове забезпечення призначаються і виплачуються з дня влаштування  дитини у сім’ю до дня її вибуття з патронатної сім’ї.

Запрошуємо до співпраці небайдужі родини, які готові поділитися сімейним теплом з дітьми, які мають ризик залишитися без батьківського піклування та потребують тимчасової підтримки. Більш детальну інформацію про сімейний патронат Ви зможете дізнатися, звернувшись у відділ соціального забезпечення Заболотівської селищної ради за адресою: смт.Заболотів, вул. Б.Хмельницького, 6.».