Перерахунок працюючим пенсіонерам буде

  • 656

Фото без описуПорядок проведення перерахунку пенсій особам, які продовжують працювати, встановлено частиною четвертою статті 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі – Закон 1058)і постановою правління Пенсійного фонду України №10-1 від18.05.2018 “Про затвердження Порядку перерахунку пенсії без додаткового звернення особи відповідно  до частини четвертої статті 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Зазначеними нормативно-правовими актами передбачено, що з 1 квітня,без додаткового звернення особи, органи Пенсійного фонду України проводять перерахунок пенсії тим пенсіонерам, які на 1 березня року, в якому здійснюється перерахунок, набули право на його проведення.

       Інакше кажучи, якщо особа після призначення або попереднього перерахунку пенсії продовжувала працювати й набула не менше як 24 місяці страхового стажу, але після призначення чи попереднього перерахунку пройшло не менше як два роки, то з 1 квітня 2021 року їй буде здійснено автоматичний перерахунок пенсії.

       Нагадаємо, що страховий стаж після 1 січня 2004 року обчислюється за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообовязкового державного соціального страхування на підставі поданих страхувальниками звітів та після надходження даних про сплату єдиного внеску.

       І попри те, що проведення такого перерахунку без звернень пенсіонерів було новацією, у 2018-2020 роках усе було перераховано у встановленні строки, адже звітність про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування подавалася щомісяця.

       Цього року ситуація дещо інша.

       Зокрема, із 1 січня 2021 року набули чинності зміни до Закону України ‘‘Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне  державне соціальне страхування’’ і Податкового кодексу України, якими передбачено подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб щокварталу (замість щомісяця).Строки подання такої звітності  (податкового розрахунку) встановлено Податковим кодексом України – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу.

       Отже, на 1 квітня 2021 року даних про страховий стаж та заробітну плату за січень і лютий 2021 року в Реєстрі не буде. Автоматичний перерахунок працюючим пенсіонерам буде переведено після надходження відомостей про сплату єдиного внеску за цей період.

 

 

 

     Тел 2-34-01 ;2-50-62