Готуючись до Великодніх свят, пам’ятаймо про профілактику харчових отруєнь

  • 922

Фото без описуНезабаром велике свято Воскресіння Господнього. В кожній прикарпатській церкві освятять пасхальні кошики, в яких обов’язково будуть паска, яйця, ковбаси, сир та масло. Крім того, в кожному домі готуються інші страви до великоднього столу.

Як провести святкові дні і уникнути харчових отруєнь – радять спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби Івано-Франківщини.

 

Закуповуючи харчові продукти –  дотримуйтесь правил:

- не купуйте продукти завчасно, особливо ті, що швидко псуються;

- не купуйте харчові продукти великими партіями, особливо ті, в яких короткий термін придатності до споживання;

- купуйте продукти в спеціалізованих магазинах або на агропродовольчому ринку;

- не купуйте продукти сумнівної якості, «з рук», чи у місцях стихійної торгівлі;

- при купівлі фасованого харчового продукту зверніть увагу на цілісність упаковки, маркування, умови його зберігання та реалізації, а також обов’язково на термін придатності харчового продукту.

 

При зберіганні харчових продуктів – зважайте:

- на етикетці харчових продуктів вказано умови їх зберігання, дотримуйтеся їх;

- продукти, які швидко псуються, зберігайте в холодильнику;

- сирі та готові продукти зберігайте окремо.

 

Готуючи продукти  пам’ятайте:

- перед початком приготування їжі завжди ретельно мийте руки з милом;

- переходячи з одного технологічного процесу на інший - обов’язково мийте руки;

- використовуйте окремі дошки та ножі для обробки харчових продуктів;

- дотримуйтесь технології приготування;

- не готуйте страви заздалегідь, пам’ятайте, що приготовлені страви не можна зберігати тривалий час;

- салати заправляйте безпосередньо перед їх вживанням, адже вони мають короткий термін придатності- не більше 3 годин;

- для приготування їжі використовуйте лише питну воду гарантованої якості;

- свіжі овочі та фрукти перед вживанням ретельно промийте проточною водою;

- молоко перед споживанням слід обов’язково кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;

- під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;

- не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні.

 

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, діарея, підвищення температури тіла, слабкість), не можна займатися самолікування, треба негайно звернутися за допомогою до закладу охорони здоров’я.