ОБЕРЕЖНО! Борщівник Сосновського

  • 644

За останні роки набула поширення дуже небезпечна, отруйна і дикоросла до 3-5 метрів висоти, товщиною стебла до 10 см багаторічна рослина - Борщівниик Сосновського (Heracleum sosnowskyi Manden). Зацвітає на 2-7 рік життя, переносить заморозки до -7 -9 0 С. Основними місцями його розвитку є необроблювальні угіддя, береги потічків, річок, каналів, узбіччя доріг, деградовані луки, пасовища тощо. При контакті людини з рослиною спричиняє опіки, які важко загоюються.

 

Заходи боротьби з борщівником Сосновського :

     Для боротьби з отруйною рослиною існують різні методи: механічне (шляхом одушення або виснаження рослини) та хімічне (використання гербіцидів) знищення.

     Для того, щоб механічний метод був ефективним, потрібно систематично підрізати корені на глибині 8-12 сантиметрів та багаторазово підкошувати паростки, що відростають. Саме в даний період під час відростання надземної маси високоефективно підкопування рослин .

     Не припиняти такі роботи до тих пір, поки не будуть знищені всі кореневища та насіння в ґрунті.

     Ефективніший метод боротьби — хімічний. Внесення зареєстрованих в Україні, рекомендованих на основі гліфосатів, дикамби, сульфанілсечовин і інших гербіцидів, проводиться при висоті рослинин до 10-20 см навесні або після підкошування .

     За даними Прикарпатської дослідної станції найкращий ефект дає застосування бакової суміші «Пріма Форте,СЕ»з нормою витрати препарату 0,6 л/га + «Ураган Форте 500SL,PK -4,0 л/га.» Витрата робочої рідини 300 л/га.

     Якщо ж упущено момент і рослини зацвіли, то скошену масу (борщівник цвіте з липня і майже до вересня) обов’язково треба спалювати, бо насіння дозріває навіть тоді, коли зацвівша рослина скошена. А одна така рослина дає 15-20 тисяч летючих насінин. Причому насіння може прорости в ґрунті навіть через 10-12 років!

     Боротьба буде ефективною, коли проводиться одночасно в усій зараженій місцевості.

 

Чого не слід допускати знищуючи зарості борщівника Сосновського:

?- скошувати рослини борщівника в період цвітіння і на початку дозрівання плодів;

застосовувати не зареєстровані в Україні і не рекомендовані гербіциди;

під час роботи з борщівником не можна бути роздягненим або мати незахищені ділянки тіла;

скошений матеріал не можна залишати кинутим на місці без скидання купи і спалювання;

не можна близько підходити до рослин, або заростей борщівника, брати в руки будь-які його частини, нюхати

квіти, фотографуватись тощо.

За консультаціями звертатись в Управління

Держпродспоживслужби в м.Снятин

Державні фітосанітарні інспектори

Іванна Пупенко та Ольга Угрин 099-012-41-10,  067-972-60-58