Кабмін вкотре змінив порядок нарахування субсидій

  • 600

Фото без опису19 травня  під час засідання  Кабінетом Міністрів було винесено рішення про автоматичні перепризначення субсидій, але тільки для 2,5 млн українських домогосподарств. Однак залишаються близько 460 тисяч домогосподарств, що будуть змушені заново подавати декларації.

Про це розповіла Марина Лазебна, міністр соціальної політики, під час засідання уряду 19 травня.

«Цим рішенням ми пропонуємо зробити автоматичне перепризначення субсидій тим домогосподарствам, у яких відсутні критерії, за якими житлова субсидія не призначається. Рішення про призначення житлових субсидій таким домогосподарствам буде проведено в автоматичному режимі органами соціального захисту населення на підставі інформації Мінфіну за результатами проведеної верифікації», – розповіла Лазебна.

Також міністр додала, що в майбутньому періоді субсидії призначатимуться автоматично, без звернення громадян. Виняток становлять такі випадки:
-субсидії домогосподарствами були отримані в безготівковій формі;
-субсидія була призначена за фактичним місцем проживання;
-субсидія призначена без урахування осіб з-поміж зареєстрованих, які не проживають за місцем реєстрації.

«Тобто, цим людям потрібно подати заяви про призначення субсидій», - пояснила вона, додавши, що подавати прохання про субсидії заново доведеться не більше, ніж 15% українських домогосподарств.

За її словами, за цим рішенням при призначенні субсидій не враховуються доходи від розміщення депозитів, оскільки банки подають звіти загальною сумою і поки відсутня персоніфікована інформація про доходи фізичних осіб від депозитів.

«Ми пропонуємо збільшити до 100 тисяч гривень суму коштів на депозитному рахунку, перевищення якого позбавляє громадян права на отримання субсидій», - сказала вона.

«Програма житлових субсидій – це адресна підтримка громадян, які не мають можливості оплатити комунальні послуги, а не підтримка тих, хто приховує свій майновий і матеріальний стан, і як правило, має тіньові доходи, не сплачуючи податки. Тому всі ці зміни про справедливість, адже фінансування призначених субсидій відбувається за рахунок коштів державного бюджету, тобто добросовісних платників податків», - зазначила Лазебна.

Постановою передбачається застосування її норм з 1 травня 2021 року.

Крім того, при призначенні субсидій не будуть враховані житлові приміщення у спільній або частковій власності, а також розташовані у сільській місцевості.