Відбулося засідання Координаційного комітету сприяння зайнятості населення Івано-Франківської області

  • 433

25 травня 2021 року відбулося засідання Координаційного комітету сприяння зайнятості населенняІвано-Франківської області за участю заступника голови Івано-Франківської облдержадміністрації Світлани Онищук, директора Івано-Франківського обласного центру зайнятості Василя Цимбалюка, делегованих від органів державного управління роботодавців та ради профспілок областів Івано-Франківському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості.

На початку засідання обрано трьох співголів координаційного комітету: від органів влади – Світлана Онищук, від роботодавців – Василя Скригунця, заступника голови-виконавчого директора Івано-Франківського обласного об’єднання організацій роботодавців, від профспілок – Володимира Уєвича, першого заступника Голови Ради профспілок області, а також затверджено зміни та доопрацьовано в положенні про комітет.

«Координаційний комітет сприяння зайнятості населення Івано-Франківської області є постійно діючим незалежним тристороннім органом для ведення соціального діалогу. Робота комітету на даний час повинна бути направлена на допомогу територіальним громадам.І тільки в єдності ми можемо допомогти нашим громадянам та підвищити їх добробут», - зазначила заступник голови облдержадміністрації.

В.Цимбалюк поінформував про роботу обласної служби зайнятості, акцентувавши увагу на тому, що починаючи з березня 2020 року служба зайнятості здійснювала свою діяльність в умовах суттєвого скорочення попиту роботодавців на працівників через зниження економічної активності ряду сфер економіки та жорсткі карантинні обмеження діяльності суб’єктів господарювання внаслідок поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19. Незважаючи на зменшення попиту на робочу силу у багатьох видах економічної діяльності, за сприяння служби зайнятості у 2020 році працевлаштовано 25,4 тис. осіб, а у січні-квітні 2021 року – 5,3 тис. осіб.

Також він зауважив, що службою зайнятості проводилась робота щодо надання суб’єктам малого та середнього підприємництва, фізичним особам-підприємцям допомоги по частковому безробіттю на період карантину і впродовж квітня-грудня 2020 року для 1,6 тис. роботодавців області прийнято позитивні рішення щодо виплати цього виду допомоги 9,5 тис. працівникам. Також допомогу по частковому безробіттю на період карантину отримали 8,3 тис. фізичних осіб-підприємців, які не використовують працю найманих працівників. Службою зайнятості області прийнято позитивні рішення щодо надання 372 суб’єктам господарювання (юридичним особам) коштів для виплати  одноразової матеріальної допомоги в період обмежувальних протиепідемічних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), 6,6 тис. найманим працівникам.

Під час засідання презентовано Івано-Франківський центр ПТО ДСЗ та обговорено основні напрями роботи служби зайнятості з роботодавцями, в т.ч. на засадах рекрутингу. Було зазначено, що сьогодні відбувається найважливіша трансформація нашого часу – діджиталізація і служба зайнятості як установа, що відстоює інтереси працедавців з питань збереження персоналу та укомплектування вакансій і водночас активно сприяє тимчасово непрацюючим особам у працевлаштуванні,  не стоїть осторонь, а модернізується, розвивається, пропонуючи комплекс індивідуальних соціальних послуг, застосовуючи при цьому електронні сервіси з використанням інтернет-технологій.

Членами координаційного комітету підтримано рішення про продовження тривалості компенсації витрат роботодавцю на оплату праці, який працевлаштував зареєстрованого безробітного з числа внутрішньо переміщених осіб.

На засіданні наголошено на важливості підтримки роботодавців області та величезному значенні соціального діалогу в цьому напрямку. Для області  перспективним залишається розвиток сфери туризму, що в першу чергу підвищить зайнятість сільського населення, збільшить кількість інвестиційних надходжень в області.

Підводячи підсумки, члени координаційного комітету зауважили, що важливим залишається стимулювання роботодавців до збереження та створення нових робочих місць.

 

Відділ інформаційної роботи

Івано-Франківського обласного

 центру зайнятості

вул. Деповська, 89 а

м.Івано-Франківськ,

76002

(0342) 755614

(097) 7030730