«Людина - не товар»

  • 432

Фото без описуСеред найголовніших порушень прав людини в сучасному світі актуальним є злочин, який має багато назв – «біле рабство», «торгівля людьми», «контрабанда людьми». За оцінками експертів щорічно 1-2 млн. людей стають «живим товаром». Наприкінці ХХ сторіччя з його проявами зіткнулась і Україна.

Складна економічна ситуація в Україні, високий рівень безробіття, недосконалість законодавства та правова необізнаність громадян є основними умовами, що сприяють цьому явищу. Прагнучи кращої долі, люди їдуть за кордон шукати добру роботу. Спритні ділки щороку використовують сотні таких шукачів.

Громадяни України зараз складають значну частину живого «товару» на відкритих і таємних ринках Європи та Азії. Ряд експертів одностайно висловлюються про те, що торгівля людьми є однією з галузей кримінального бізнесу, що розвивається найбільш стрімкими темпами в світі; у цій індустрії домінують добре організовані кримінальні синдикати; одержані прибутки йдуть на фінансування інших різновидів злочинної діяльності, в тому числі торгівлі наркотиками та зброєю.

            

Торгівля людьми має різні види, серед яких примусова праця, рабство, звичаї подібні до рабства, сексуальна експлуатація, примусова вагітність, вилучення органів, проведення дослідів над людиною, використання у жебрацтві, втягнення в злочинну діяльність, використання у збройних конфліктах, усиновлення (удочеріння) з метою наживи, продаж дитини.

Поняття “торгівля людьми” охоплює широке коло соціальних явищ. Предметом торгівлі може бути будь-яка особа незалежно від статі та віку: чоловіки – з метою експлуатації в праці, діти – з метою використання у жебрацтві, жінки – для сексуального рабства, будь-які особи – для вилучення і трансплантації органів.

Особа, яка постраждала від торгівлі людьми, має право на отримання статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми. Для отримання даного статусу необхідно звертатися до відповідальної особи управління соціального захисту населення найближчої місцевої державної адміністрації за місцем проживання/перебування.

Телефони безкоштовної «гарячої лінії» з питань міграції та протидії торгівлі людьми 0 800 505 501(із стаціонарних телефонів) 527 (з мобільного)

527.org.ua – електронні консультації.

Телефон цілодобової та безкоштовної «гарячої лінії» з протидії торгівлі, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей 1547

         Торгівля людьми - злочин, за вчинення якого в Україні передбачено кримінальну відповідальність на строк до 15 років позбавлення волі.

               Більшдетальну інформацію Ви зможете дізнатися, звернувшись у відділ соціального забезпечення населення та захисту прав дітей Заболотівської селищної ради за адресою: смт.Заболотів, вул. Б.Хмельницького, 6, кабінети №1 та №2.