Снятинський відділ Коломийського районного відділу Державна установа «Івано – Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України» інформує:

  • 370

Як правильно підготувати дитину до школи? Перед початком навчального року у батьків виникають проблеми щодо купівлі одягу, взуття, шкільних приладь дітям. Тому необхідно врахувати наступні поради.

?Одяг необхідний дитині не тільки для захисту від несприятливих чинників навколишнього середовища, для теплового комфорту, але й доброго самопочуття. Хоча люди приділяють більше уваги його естетичному аспекту, проте гігієнічне значення одягу є найважливішим для здоров’я організму.

    В Україні для всіх школярів шкільна форма не обов’язкова, а рекомендована. Проте, вона повинна відповідати гігієнічним рекомендаціям та нормативам щодо урахування фізіологічних особливостей дітей, їхньому віку, зросту тощо.

    Шкільну форму дозволяється виробляти із застосуванням змішаних тканин (з вмістом натурального волокна не менше 50%) - для дітей молодших і середніх класів, штучних волокон - для дітей старших класів; блузки і сорочки для дітей молодших і середніх класів дозволяється виготовляти з використанням натуральних тканин, для дітей старших класів - штучних тканин.

?Як же купити форму, яка була б якісною, зручною та комфортною для дитини?

Снятинський відділ ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» рекомендує наступне.

?Перш за все при купівлі шкільного одягу батькам необхідно звернути увагу на маркування одягу, яке міститься на ярлику. Саме ярлик інформує споживача про якісні та інші характеристики товару та містить реквізити підприємства-виробника.    На ньому подана інформація про волокнистий склад матеріалу, з якого виготовлений одяг. Необхідно віддавати перевагу одягу з максимальним вмістом натуральних волокон.

    Коли йдете купувати ранець, рюкзак чи портфель, обов’язково візьміть із собою дитину для того, щоб приміряти його та врахувати і бажання дитини. Вибираючи між ранцем, портфелем, рюкзаком і сумкою, найкраще зупинитись на ранці. На відміну від портфеля, шкільний ранець не шкодить хребту. Привчає дитину знаходитись у правильному положенні.?Ранець або рюкзак повинні мати тверду ортопедичну спинку, що добре прилягає до спини, дозволяє оптимально розподіляти навантаження на плечовий пояс.

?Для збереження правильної статури школяра дуже важливі розміри та вага ранця. Його ширина не повинна перевищувати ширину плечей дитини, а висота – 30 см., вага разом із вмістом повинна становити не більше 15 % від ваги школяра, а в молодших класах – 10 %щоб не завдавати великого навантаження на хребет і плечі дитини.

   Лямки ранця повинні регулюватися в залежності від одягу та росту дитини. При цьому ремені повинні бути відрегульовані так, щоб ранець знаходився суворо на спині, а ніяк не нижче попереку.

    Відповідно до санітарних вимог – щодо друкованої продукції для дітей?загальна вага підручників із розрахунку на один навчальний день у комплекті з приладдям, не враховуючи вагу ранця, не має перевищувати допустимих гігієнічних?норм носіння ваги?на відстань до 3 км, а саме для учнів:

• I–II класів — 1,5–2,0 кг;

• III–IV класів — 2,0–2,3 кг;

• V–VI класів — 2,3–3,0 кг;

• VII–VIII класів — 3,0–3,5 кг;

• IХ–ХII класів — 3,5–4,5 кг.

?Зверніть увагу на етикетку, де повинні бути рекомендації щодо віку дитини, якій рекомендовано цей виріб.

Пам’ятайте – вся продукція для дітей, яка виготовляється та реалізується у торгівельній мережі повинна мати відповідні висновки що засвідчують безпечність даного товару для здоров’я вашої дитини.