Палити листя заборонено законодавством України

  • 737

Постала одна з найгостріших екологічних та соціальних проблем – масове спалювання опалого листя, сухих гілок. Деякі мешканці вважають своїм обов’язком підпалити суху траву чи листя в полях, лісопарках, в смугах відводу автодоріг. Спалювання рослинних залишків призводить до забруднення повітря, проблем зі здоров’ям у людини та підвищує небезпеку виникнення пожеж. Категорично заборонено спалювання рослинних залишків на території підприємств, установ, організацій і населених пунктів, за винятком випадків, коли це здійснюється з використанням спеціальних установок за умови дотримання вимог щодо охорони атмосферного повітря.

Заборонено спалювання всіх видів відходів на прибудинкових територіях і в сміттєзбірниках, на території зелених насаджень. Самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із водно-болотною та іншою природною рослинністю або її залишків у смугах відводу автомобільних доріг і залізниці, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу тягне за собою адміністративну відповідальність.
Якщо ти бачиш, що палять листя чи сміття, дзвони 102 – МІЛІЦІЯ.
Згідно зі ст. 77-1 Адміністративного кодексу України, міліція зобов’язана прийняти виклик і приїхати на місце злочину.
Згідно ст. 255 Адміністративного кодексу України саме міліція складає протокол про факт спалювання листя чи сміття.
Спалювання листя чи сміття є порушенням українського законодавства, а саме:
1.ст.50 Конституції України
2. ст.9,12 Закону України «Про охорону природного навколишнього середовища»
3. ст.16 Закону України «Про охорону атмосферного повітря»
4.п.п.3.6.14, 3.7.4 «Правила утримання житлових будинків та прибудинкових територій».
5. п.п.3.6, 6.4.2 «Правила утримання зелених насаджень у містах та інших населених пунктах»
6. Закону України «Про благоустрій у населених пунктах».
Якщо Вам не байдуже, яким повітрям нам дихати – не залишайтесь осторонь цієї проблеми та використовуйте інші способи утилізації сухої рослинності, її залишків, опалого листя!