25 листопада – Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства по відношенню до жінок

  • 470

Фото без опису25 листопада за ініціативи Генеральної Асамблеї ООН проголошено Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Дата 25 листопада була вибрана в пам’ять про сестер Мірабаль – політичних активісток, забитих до смерті палицями таємною поліцією за наказом диктатора Домініканської Республіки Рафаеля Трухільо в 1960 році.

ООН зазначає, що жінки і дівчатка піддаються насильству, як у мирний час, так і під час збройних конфліктів – з боку держави, суспільства, родичів. Насильство щодо жінок не обмежене рамками будь-якої конкретної політичної або економічної системи. Воно існує в будь-якій країні, не визнає кордонів матеріального добробуту, раси і культури. Структури домінування, на яких ґрунтується насильство, глибоко вкорінені в суспільстві. Досвід або загроза насильства повсюдно перешкоджають жінкам в повній мірі здійснювати свої права людини і користуватися ними.

Дуже важливо, щоб кожен з нас усвідомив, що насилля проти жінок – це не міф, а реальна проблема, від якої навіть сьогодні, у XXI сторіччі, потерпають українські жінки. Щороку близько 10000 жінок в Україні гине від домашнього насильства.

У період з 25 листопада по 10 грудня 2021 року в Україні проводиться щорічна Всесвітня акція «16 днів проти насильства», яка з 1991 року підтримується міжнародною спільнотою та спрямована на привернення уваги громадськості до проблем гендерно зумовленого насильства та підвищення обізнаності населення з питань протидії домашньому насильству та формування нетерпимого ставлення громадян до будь-яких проявів насильства.

Ми маємо визнати, що проблема насилля в Україні все ще існує і спільно докласти зусиль, щоб викорінити будь-які прояви насильства у суспільстві.»