Йододефіцит і його профілактика

  • 482

Фото без описуЙододефіцит — розлад здоров’я, пов’язаний із дефіцитом йоду. Це найбільш поширене у всьому світі захворювання неінфекційного характеру. Проблема йодного дефіциту є глобальною для населення усіх континентів. Україна входить до переліку країн із недостатнім споживанням йоду. В зоні найбільшого ризику — Західна Україна та Чернігівська область, де споживання йоду найменше. У південних та східних областях нашої країни дефіцит йоду виражений не так сильно.

         За даними ВООЗ, добова потреба в йоді становить (мкг/добу):

для дітей до 6 років — 90;

дітей від 6–12 років — 120;

підлітків від 12 років і дорослих — 150;

вагітних і жінок у період лактації — 200.

Дефіцит йоду у воді та харчових продуктах є провідним чинником виникнення зоба.

Гормони щитоподібної залози беруть активну участь у розвитку та регуляції функції нервової системи і психіки, серцево-судинної системи, органів травлення, репродуктивної функції і кістково-м’язевої системи.  

Надлишок йоду в організмі може призвести до отруєння — з тяжкими, іноді незворотними змінами. Але все таки, це менш поширене явище, ніж дефіцит йоду.

Для профілактики йододефіциту достатньою регулярно споживати продукти, збагачені йодом. Перше місце серед них посідає йодована сіль, до складу якої входить йодистий калій. Щоб запобігти йододефіциту, досить щодня вживати разом із їжею 5–6 грамів такої солі. Але йод легко випаровується, тому йодована сіль вимагає уважного зберігання і застосування. По-перше, термін придатності такої солі, зазвичай, не перевищує трьох місяців. У продукті, в якому зазначений термін минув, йоду вже немає. По-друге, йодована сіль повинна бути запакована у непрозорий поліетиленовий пакет або фольгу. Зберігати її треба у щільно закритій посудині. По-третє, солити їжу потрібно після її приготування, тому що при високій температурі йод швидко випаровується, або ж готувати їжу недосоленою, а вже потім, у тарілці, досолювати за смаком.

Багаті на йод морська риба, інші морепродукти, риб’ячий жир, морська капуста, хурма, солодкий перець, волоські горіхи, чорноплідна горобина.

Щоб зберегти його у продуктах, їх треба правильно готувати. Так, морську рибу потрібно варити, а не смажити. А от звичайні капуста й редька, навпаки, вимивають і без того малу кількість йоду з організму. Тому лікарі не схвалюють популярну останнім часом капустяну дієту. Щоб організм засвоїв — йод, насамперед має бути здоровим шлунково-кишковий тракт. Коліти, гастрити, дуоденіти та інші подібні захворювання порушують всмоктуваність у кишечнику. Якщо ці недуги не вилікувати, скільки б людина не вживала багатих на йод продуктів, — все це не дасть потрібного результату.

Наявність йодного дефіциту виявити легко. Першими причинами хвилювання може послужити відчуття постійної втоми, підвищена стомлюваність і млявість, пригнічений настрій і неуважність, відчуття болю у серці й часта задуха. Якщо волосся стало тьмяним і слабким, температура тіла нижча за 36,5 градуса, порушено менструальний цикл, часто бувають холодними руки, не залишає відчуття мерзлякуватості у приміщенні, де всім іншим тепло, це також є підставою, щоб звернутися до лікаря.

Отже, бережіть своє здоров’я, здійснюйте профілактику і не займайтеся самолікуванням йодовмісними препаратами!!!