ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄНЬ ПЕСТИЦИДАМИ

  • 279

Фото без описуПестициди    інтенсивно увійшли в нашу реальність. Практично кожен з нас,  в тій чи іншій мірі, дотичний до цих речовин протягом  життя. 

Тисячі тонн  пестицидів застосовуються  у всіх сферах  народного господарства щорічно. Звичайно, найбільш інтенсивно використовуються пестициди у сільському господарстві. 

Де найчастіше  зустрічаються ці хімічно активні речовини? Це харчові продукти, вода, повітря, одяг, будівельні матеріали, житлові, офісні, виробничі, складські приміщенні, відпочинкові зони, в т.ч. ліси, озера, річки  і таке інше. Тисячі тонн  пестицидів застосовуються  у всіх сферах  народного господарства щорічно. Звичайно, найбільш інтенсивно використовуються пестициди у сільському господарстві. 

Враховуючи те, що засоби захисту рослин – це хімічні речовини різного класу небезпеки (від малонебезпечних до високотоксичних) і можуть мати негативний вплив на людський організм та довкілля при їх застосуванні необхідно суворо дотримуватись правил техніки безпеки:

  • До роботи з пестицидами не допускаються особи віком до 18 років, вагітні, жінки-годувальниці, а також ті, хто має медичні протипоказання;
  • Особи, які проводять хімічний захист сільськогосподарських культур, повинні користуватися засобами індивідуального захисту  спецодягом, гумовим взуттям, рукавицями, респіраторами, захисними окулярами. Під час роботи забороняється їсти, пити, курити, знімати засоби індивідуального захисту;
  • Забороняється обприскування рослин препаратами в спекотну погоду. Недоцільно обприскувати рослини також перед дощем. Не можна обробляти кущі в період цвітіння;
  • Не можна проводити хімічні обробки городніх культур, які вживають в їжу у вигляді зелені (цибуля на перо,салат, петрушка, кріп, зелений горошок та інші), крім обробітку їх насіння та грунту до появи сходів.  

Важливим заходом профілактики отруєння є дотримання строків

безпечного виходу людей на ділянки, оброблені пестицидами, які є різними для кожного препарату і становлять від 3 до 10 днів.

При суворому дотриманні норм застосування пестицидів у сільському господарстві, санітарних вимог і правил при їх внесенні забезпечується не тільки захист рослин від шкідників, хвороб та бур’янів, а й охорона здоров’я населення і довкілля.  

Для того щоб понизити вміст пестицидів у продуктах, варто враховувати особливості їхнього розподілу в сировині. З огляду на це, треба в першу чергу добре мити плоди, після чого очищати їх від шкірки і всіх зовнішніх частин. У цитрусових, бананів, груш і яблук при очищенні відбувається максимальне (від 50% до 100%) звільнення рослини від пестицидів. Особливо рекомендується очищення від шкірки таких овочевих культур, як картопля, огірки і помідори, а також видалення верхніх листків капусти і інших листових овочів.

Отже, пестициди,  як фактор ризику, присутній у нашому житті. І наше  завдання -  максимально оптимізувати  використання  пестицидів з врахуванням  здоров’я  нашого та майбутніх поколінь.

В усіх випадках отруєння пестицидами необхідно якомога швидше звернутися за медичною допомогою.

З питань проведення лабораторних  досліджень для визначення залишкової кількості отрутохімікатів в продуктах харчування, воді та ґрунті ви можете звертатися у Снятинський відділ Коломийського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»  за адресою м. Снятин  вул. Кобринських, 20 тел. 2-50-83, 2-52-71.

 

Здоров’я Вам та Вашим дітям!