Подяка та шана ліквідаторам наслідків Чорнобильської аварії!!!

  • 407

Фото без описуУ ніч на 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС сталося два вибухи, що повністю зруйнували реактор. Через вибух почалася пожежа, а повітря було забруднене радіоактивними речовинами, виверження яких вдалося зупинити тільки в кінці травня 1986 року.

Жителів прилеглих міст евакуювали, радіоактивному випромінюванню піддалися близько 600 000 чоловік, перш за все ліквідатори катастрофи.

Подвиг пожежників та працівників станції, які після катастрофи гасили полум’я та робили усе для того, щоб пожежа з четвертого енергоблока станції не перекинулась на сусідній третій енергоблок, – не може забуватися. Тисячі людей були залучені до ліквідації наслідків катастрофи і працювали у Чорнобильській зоні іноді протягом місяців у найважливіший період. Їх сумлінність та самовідданість не допустили розширення катастрофи.

В результаті аварії з сільськогосподарського користування виведено близько 5 млн га земель, а навколо АЕС створена 30-кілометрова зона відчуження. В даний час над зруйнованим четвертим четвертим енергоблоком АЕС встановлено саркофаг - новий безпечний конфайнмент, запущений в експлуатацію в липні 2019 року.

Через 36 років після трагедії на АЕС з'явилася нова загроза вибуху через війну, яку розв'язала Росія проти України.

Рано вранці 24 лютого 2022 року Російська Федерація напала на Україну. Увечері в перший же день війни з'явилася інформація про підготовлюваний Росією теракт на території Чорнобильської АЕС.

Окупанти знаходилися на території ЧАЕС п'ять тижнів. За цей час з'являлася інформація про локальні пожежі в Чорнобильській зоні, загасити які Україна не могла через окупантів. Крім того, станція залишалася без електрики, яка необхідна зокрема, для охолодження відпрацьованого палива. Російська армія окупувала Чорнобиль протягом п'яти тижнів, перш ніж покинути станцію 31 березня.

31 березня "Енергоатом" повідомив, що на території ЧАЕС немає російських військ, вони зняли облогу зі Славутича (міста енергетиків станції) і змусили керівництво ЧАЕС підписати "акт прийому-передачі", в якому зазначили, що протягом п'яти тижнів "забезпечували надійну охорону і оборону" атомної електростанції. Вже 2 квітня над Чорнобильською АЕС знову підняли український прапор.

 

Висловлюємо слова подяки і шани ліквідаторам наслідків Чорнобильської аварії!!!

Низький уклін Вам за те , що ціною свого здоров'я, ризикуючи життям, Ви врятували всіх нас! Ви брали участь у війні з невидимим, але руйнівним противником.