Всесвітній день охорони праці

  • 491

Фото без описуЦінність результатів будь-якої трудової діяльності не може бути вище цінності здоров’я та життя працівника. За оцінками Міжнародної організації праці (МОП), щорічно відбувається понад 270 мільйонів нещасних випадків на виробництві, які ведуть до відсутності на робочому місці протягом більше 3 днів, і близько 160 мільйонів випадків хвороб без смертельних наслідків. Кожен день в світі вмирають в результаті нещасних випадків і захворюваності на виробництві близько 5000 осіб, в рік - від 2 до 2,3 мільйона осіб.

Для запобігання нещасним випадкам на виробництві існують цілі інженерні системи з технікибезпеки. З урахуванням специфіки того чи іншого робочого процессу розробляються відповідні інструкції, приписи, правила з техніки безпеки, вводиться систематичний інструктаж працівників і всього персоналу, вводиться в штат інженер по техніцібезпеки, а якщоце не є можливим, то його функції виконує інший спеціаліст за сумісництвом. На жаль, це різко знижує якість контролю за дотриманням техніки безпеки. Але навіт ьце не може повністю запобігти так званому "людському фактору". Статистика чітко показує, щонайбільш часті випадки травматизму на виробництві відбуваються саме, коли знижується увага самого працівника. Це як правило відбувається наприкінці робочого дня, в кінці робочого тижня, рідше перед обідньою перервою. На жаль, через недбальство виконавця робіт, правила техніки безпеки, часто пишуться ціною здоров’я та життяпрацівників.

Міжнародна організація праці оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці для того, щоб привернути увагу світової громадськості до масштабів проблеми, а також до того, яким чином створення та просування культури охорони праці може сприяти зниженню щорічноїсмертності на робочому місці. Вперше він відзначався у 2003 році.

Ідея проведення Всесвітнього дня охорони праці бере початок від Дня пам’яті загиблих працівників, упершее проведенного американськими та канадськими трудящими в 1989 році в пам’ять про працівників, які загинули та отримали травму на виробництві.

У цей день більшніж в ста країнах світу проводяться заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до невирішених проблем охорони праці.

В Україні цей День отримавназву «День охорони праці» і відзначається згідно до Указу Президента України № 685/2006 від 18 серпня 2006 року щорічно 28 квітня.

Щороку МОП визначає тему (девіз) Всесвітнього дня охоронипраці. Як і в усьому світі, в Україні з урахуванням цієї теми розробляють План заходів ізвідзначення Дня охоронипраці.

Новий девіз Всесвітнього дня безпеки та здоров’я на роботі у 2022 роцізвучить так: «Формуємо разом позитивну культуру безпеки та здоров’я» (World Day for Safety and Heal that Work 2022 — Acttogethertobuild a positive safety and health culture).

У МОП підкреслили, що наявність надійної системи охорони праці, яка включає конструктивну участь урядів, роботодавців, працівників, суб’єктів охорони здоров’я та всіх відповідних сторін на національному рівні та рівні підприємств, має вирішальне значення для захисту умов праці та забезпечення безпеки і здоров’я працівників. Завдяки ефективному соціальному діалогу уряд та соціальні партнери мають братии активну участь на всіх етапах процесів прийняття рішень з охорони праці. Це важливо як під час розробки та перегляду політики і нормативно-правовоїбази з питань охорони праці для вирішення постійних та нових проблем у галузі охорони праці, так і під час їх практичного застосування на робочому місці. Соціальний діалог не тільки сприяє вдосконаленню політик та стратегій у галузі охорони праці, а й допомагає швидше та з більшою ефективністю їх реалізовувати.

      Культура охорони праці на робочому місці — це культура, в якій право на безпечні та здорові умови праці цінуються та заохочуються як керівництвом, так і працівниками. Позитивна культура охорони праці будується на залученості до неї учасників процесу, яка проявляється в постійній участі всіх сторін у підвищенні безпеки та гігієни праці. На робочомумісці з культурою охорони праці працівники почуваються комфортно, повідомляють про можливі ризики або небезпеки в галузі охорони праці на робочому місці, а керівництво активно співпрацює з працівниками для пошуку відповідних, ефективних та стабільнихрішень. Це вимагає відкритого спілкування та діалогу, побудованого на довірі та взаємній повазі. Як наголошують у МОП, оскільки ми продовжуємо жити в умовах глобальної кризи в галузі охорони здоров’я і наражаємося на постійні ризики у сфері охорони праці, потрібно продовжувати рухатися до створення високої культури безпеки та здоров’я на всіх рівнях. МОП запрошує до участі у цьому глобальному проекті усіх учасників трудового процесу.