УВАГА! ВАЖЛИВО! ЩОДО ЗБЕРЕЖЕННЯ РАННЬОКВІТУЧИХ РОСЛИН

  • 127

Фото без описуВідповідно до вимог Законів України “Про охорону природнього навколишнього середовища”, “Про рослинний світ”, “Про Червону книгу України”, Положення про Державну екологічну інспекцію Карпатського округу  та з метою посилення заходів державного нагляду щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, Ямницька сільська рада повідомляє наступну інформацію.

   З настанням весняно-літнього періоду особливо актуальним є питання збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, в тому числі занесених до Червоної книги України. Щороку, у весняний період, триває масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, зокрема й тими, що занесені до Червоної книги України, є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення.

Фото без опису

   Підсніжник складчастий, підсніжник звичайний (білосніжний), цибуля ведмежа (черемша), всі види сон-трави, тюльпан дібровний, проліски дволистий та сибірський, конвалія, білоцвіт весняний, шафран Гейфелів, шафран весняний, – це далеко не повний перелік первоцвітів. Усі ці рослини знаходяться на межі зникнення.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

  Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж пошкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки. Масовий збір первоцвітів знижує чисельність їх популяцій.

  Законодавство України суворо забороняє купівлю рідкісних дикорослих рослин. Тобто, коли хтось із громадян придбав букетик підсніжників чи пролісків, заплативши за нього певну суму, то він автоматично став порушником закону.

    За збір, продаж та купівлю первоцівітів передбачена адміністративна відповідальність за статтею 88(1) Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якою громадяни, які скоїли такі дії, несуть відповідальність у вигляді штрафу від 510 до 1700 грн з конфіскацією рослини. При цьому аналогічні дії, вчинені щодо першоцвітів, які зростали в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн з конфіскацією рослини.

   Також варто зауважити, що за один екземпляр незаконно добутої рослини, занесеної до Червоної книги України, передбачена відповідна компенсація за її знищення, наприклад: черемша (цибуля ведмежа) – 62грн.; шафрани (крокуси), підсніжники – від 49 до 62 грн., залежно від виду; сон трава – від 37 до 62 грн., залежно від виду.

   Стаття 90 (порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України), а також статті 159 і 160 (порушення правил торгівлі на ринках і торгівля з рук у невстановлених місцях) теж передбачають штрафи.

   Таким чином, з метою недопущення порушення вимог природоохоронного законодавства в частині незаконного збору і заготівлі, торгівлі рідкісними та зникаючими ранньоквітучими рослинами і первоцвітами, закликаємо усіх громадян бути свідомими, берегти природу і не знищувати ранньоквітучі об’єкти рослинного світу.