Що потрібно знати споживачу при купівлі смартфонів та гаджетів

  • 241

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області звертає увагу споживачів: смартфони та  гаджети (аудіо-книги, планшети, смарт-годинники, смарт-чайники тощо)  відносять до групи радіообладнання.

Технічним регламентом визначено, що радіообладнання – це електричний або електронний виріб, який призначений для випромінювання та/або приймання радіохвиль з метою радіозв’язку та/або радіовизначення, або електричний чи електронний виріб, який повинен бути укомплектований додатковим пристроєм, що призначений для випромінювання та/або приймання радіохвиль з метою радіозв’язку та/або радіовизначення.

Дія цього Технічного регламенту не поширюється на радіообладнання, яке використовується виключно з метою забезпечення громадської безпеки, оборони та безпеки держави, захисту державного кордону, кримінально-процесуальної діяльності, функціонування об’єднаної цивільно-військової системи організації повітряного руху України.

Купуючи смартфон чи інший гаджет, найперше необхідно звертати увагу на інформацію, яку виробник повинен розмістити на упаковці, відповідно до вимог Технічного регламенту радіообладнання (згідно Постанови КМУ від 24.05.2017 р. № 355).

Це інформація про найменування виробника, його місцезнаходження, товарний або фірмовий знак, склад продукції, призначення та спосіб застосування, запобіжні заходи тощо.

Виробники повинні забезпечити супроводження радіообладнання інструкціями та інформацією про безпеку, відповідно до закону про порядок застосування мов.

Інструкції повинні включати інформацію, необхідну для використання радіообладнання за призначенням. Така інформація містить за наявності опис компонентів та аксесуарів, у тому числі програмного забезпечення, які дають змогу радіообладнанню працювати за призначенням. Такі інструкції та вказівки з техніки безпеки, а також будь-яке маркування повинні бути чіткими, зрозумілими і розбірливими.

Інструкція до радіообладнання, яке призначене для випромінювання радіохвиль, додатково повинна містити:

- смугу (смуги) радіочастот, в якій (в яких) працює радіообладнання;

- максимальну потужність випромінювання в смузі (смугах) радіочастот, в якій (в яких) працює радіообладнання.

Виробники повинні забезпечити супроводження кожної одиниці радіообладнання копією декларації про відповідність або спрощеної декларації про відповідність.

З формою декларації можна ознайомитись за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/355-2017-%D0%BF#Text.  

 

Також на зовнішню поверхню чи пакування радіообладнання, що пройшло оцінку відповідності згідно з Технічним регламентом, обов’язково наноситься знак відповідності згідно форми та опису, що затверджені постановою КМУ від 30.12.2015р. № 1184 «Про затвердження форми, опису знака відповідності відповідності технічним регламентам, правил та умов його нанесення».

З формою та вимогами до знака відповідності технічним регламентам  можна ознайомитись за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1184-2015-%D0%BF#Text.

Знак відповідності технічним регламентам (далі - знак відповідності) має форму незамкненого з правого боку кола, усередині якого вміщено стилізоване зображення трилисника. Довжина розриву кола становить 0,22 його загальної довжини (або 80 градусів).

Зображення знака відповідності може бути плоским або рельєфним і виконується двома контрастними кольорами.

Висота знака відповідності не може бути менш як 5 міліметрів, за умови, що він залишається видимий та розбірливий.

 

Тож пам’ятайте: при покупці сматфонів чи гаджетів варто звертати увагу не лише на свої фінансові можливості і дизайн, але і на безпеку товару. Адже споживачеві  гарантоване право саме на якісну і безпечну продукцію, товари та послуги.