Міністерство економіки України інформує зацікавлених українських підприємств стосовно змін у законодавстві

  • 311

Фото без описуДо уваги жителів громади

Міністерство економіки України інформує зацікавлених українських підприємств стосовно змін у законодавстві та торговельних режимах, а також щодо експортних пропозицій в країнах світу.

 

Інформація щодо заборони імпорту готових до кінцевого споживання або використання товарів іноземного походження, які мають аналоги місцевого виробництва в Алжирській Народній Демократичній Республіці

 

 За інформацією Посольства України в Алжирській Народній Демократичній Республіці, урядом АНДР, починаючи з 25.04.2022 р., введено поетапну заборону на імпорт готових до кінцевого споживання або використання товарів іноземного походження, які мають аналоги місцевого виробництва. Так, будь-який алжирський імпортер віднині має подавати відповідну заявку до Національного агентства з просування зовнішньої торгівлі АНДР (ALGEX) для отримання довідки про відсутність аналогу місцевого виробника для тих товарів, імпорт яких планується здійснити з боку алжирських суб’єктів господарювання. З метою полегшення процедури отримання таких довідок, на доручення міністерства торгівлі та просування експорту АНДР (ALGEX) підготувало на електронній платформі перелік готових до споживання або використання товарів місцевого виробництва, імпорт аналогів яких є забороненим. Також зазначений порядок застосовується до сировинних матеріалів у разі наявності аналогів місцевого походження.

Уряд Алжиру пояснив дане рішення необхідністю забезпечення захисту власного виробника та стримання відтоку вільноконвертованої валюти за межі країни.

 

Інформація щодо тимчасової заборони на комерційне ввезення домашніх тварин до Великої Британії та Шотландії

 

 За інформацією Департаменту навколишнього середовища, продовольства та сільського господарства Великої Британії (Departament for Environment. Food and Rural Affairs, DEFRA), Англія та Шотландія тимчасово призупинити комерційні перевезення кішок, собак та тхорів з України, Білорусі, Польщі та Румунії. Рішення діє з 13 квітня 2022 року по 14 травня 2022 року, воно було прийняте відповідно до Положення про торгівлю тваринами та супутніми товарами 2011 року (TARP) з урахуванням серйозних ризиків для здоров´я людини та тварин, пов´язаних з комерційними партіями цих тварин, а також серйозних випадків недотримання відповідних правил.

На відміну від некомерційних домашніх тварин, що рятуються втечею від кризи в Україні разом зі своїми власниками, яким DEFRA продовжує приділяти приділяти пріоритетну увагу з тим, щоб біженці могли подорожувати зі своїми домашніми тваринами, комерційні тварини часто мають невідому історію, статус захворювання та походження, що підвищує ризик поширення хвороби.

Це необхідний і тимчасовий захисний захід для запобігання переміщенню тварин, які становлять загрозу біобезпеці та здоров´ю населення. Цей захід не впливає на екстрену державну підтримку українських біженців, тому домашні тварини, які подорожують з їхніми власниками, як і раніше, можуть в´їжджати з України, Білорусі, Польщі та Румунії.

Зазначений запобіжний захід, хоч і необхідний, носить тимчасовий характер і буде переглянутий до закінчення терміну його дії 14 травня 2022 року.

 

 

Інформація щодо деяких аспектів залізничного транзиту територією Румунії товарів тваринного походження

 

За інформацією Національного органу з санітарно-ветеринарних питань і безпечності харчових продуктів Румунії (далі – ANSVSA), з початку війни в Україні Європейська Комісія вжила низьку гнучких заходів щодо здійснення операцій з імпорту/транзиту товарів, що надходить з України, та підпадають під санітарно-ветеринарний контроль та контроль безпечності харчових продуктів.

Беручи до уваги вищезазначене, для підтримки України ANSVSA звернувся до Європейської Комісії з проханням схвалити тимчасове перетворення  Залізничного пункту пропуску «Вікшані Дорнешті», наразі затвердженого тільки для контролю за товарами нетваринного походження і кормів, в Пункт пропуску на кордоні, затвердженого для контролю транзиту продуктів тваринного походження.

ANSVSA підтвердив Європейській комісії, що прийматиме всі транзитні вантажі, що підлягають ветеринарному санітарному контролю, за умови забезпечення простежуваності вантажів від в’їзду до з території Європейського Союзу.

Для забезпечення простежуваності вантажів мають відповідати таким умовам:

-бути ввезені на територію ЄС і надані для офіційного контролю на затвердженому пункті прикордонного контролю (PCF);

-покинути територію ЄС через затверджений PCF;

-необхідно повідомити про їх прибуття на PCF згідно з Частиною 1 Загального санітарного документа про ввезення продукції в комп’ютерній системі TRACES NT;

-супроводжуватися ветеринарним санітарним сертифікатом, запитаним компетентним органом третьої країни, якщо продукти тваринного походження надходять з підприємства, не схвалених ЄК для експорту до ЄС.

При транзитних перевезеннях, призначених для експорту в треті країни через порт Констанца, ANSVSA рекомендує експортерам здійснювати транзит товарів територією Румунії в опломбованих контейнерах, від установи походження до третьої країни призначення, з метою дотримання умов прямого транзиту, без необхідності виконання розвантажувально-вантажних операцій з транспортних засобів в контейнерах.

Якщо зазначена вище умова не може бути виконана, вантажно-розвантажувальні операції мають виконуватися на сертифікованих складах для невідповідних товарів в порту Констанца для забезпечення оптимальних гігієнічних умов і для забезпечення простежуваності товарів, як це передбачено ст. 26 Регламенту 2019/2124, а румунська влада повинна мвти можливість контролювати вантажі та стежити за тим, щоб покинули територію Європейського Союзу.

ANSVSA також повідомив, що Центральний компетентний орган Румунії поінформував Європейську Комісію про вищезазначені транзитні процедури.

 

 

Інформація щодо Чеського урядового агентства з питань підтримки торгівлі «CzechTrade» у просуванні продукції українських виробників на ринок Чеської Республіки

 

За інформацією Посольства України в Чеській Республіці, Чеське урядове агентство з питань підтримки торгівлі «CzechTrade» у співпраці з агентством «CzechInvest»  та Міністерством промисловості і торгівлі Чехії розробило спеціальну платформу «Експорт для відновлення України», на якій розміщуються пропозиції щодо підтримки імпорту для розвитку чеського експорту. Платформа також надає можливість знайти імпортера серед чеських компаній. З цією метою Міністерство промисловості та торгівлі Чехії у взаємодії із «CzechTrade» та бізнесовими структурами узагальнює інформацію про запити українського бізнесу та розміщує інформацію на своєму інтернет-ресурсі.

Більше детальна інформація на сайті «CzechTrade».

 

 

Крім того, зазначаємо, що згадані матеріали розміщенні на сайті Мінекономіки у рубриці «Підтримка експорту».