Вірусний гепатит В

  • 183

Фото без описуХочемо нагадати, що 19 травня відзначається Всесвітній день боротьби з  гепатитом. Хоча останні роки захворюваність на вірусні гепатити щорічно знижується, однак ці захворювання залишаються актуальним враховуючи значні міграційні процеси в суспільстві, а також суттєве збільшення кількості травм  через військові дії. Цей раз детальніше висвітлимо тему вірусного гепатиту В.

Вірусний гепатит В — важке вірусне інфекційне захворювання, що вражає печінку та може спричинити як гостре, так і хронічне захворювання.

Захворювання може мати як гострий, так і хронічний перебіг. Більшість людей не помічають жодних симптомів у гострій стадії інфекції, однак у деяких людей можливі:

-жовтяниця (пожовтіння шкірних покривів та слизових оболонок);

-потемніння сечі;

-посвітління калу;

-нудота;

-блювання;

-надмірна втома;

-болі в животі.

Ця хвороба може майже без будь-яких симтомів протікати роками і в кінцевому результаті проводить до цирозу печінки або її злоякісному переродженню. Обидва ускладнення  смертельні і майже не піддаються лікуванню.

Вірусним гепатитом В людина може заразитися при незахищених статевих зносинах, при переливанні неперевіреної крові, при проведенні любих маніпуляцій з порушенням цілісності шкірних покровів та слизових оболонок  людині інструментарієм багаторазового використання, який не пройшов належної дезінфекційної обробки, а ще краще стерилізації.

Для своєчасної діагностики вірусного гепатиту треба звернутися до лікаря інфекціоніста та пройти спеціальні дослідження на наявність в організмі антигенів  до вірусного гепатиту В.

Лікування гепатиту В тривале і не завжди дає повний ефект, так як нерідко гепатит В переходить в хронічну форму, яка потребує лікування, дотримання обмежень в дієті та уникання важких фізичних загрузок.

Тому важливе значення має профілактика цієї інфекції. Самим основним методом профілактики є профілактичні щеплення проти гепатиту В. В першу добу народження дитини в акушерсько-гінекологічному відділенні проводиться перше профілактичне щеплення проти вірусного гепатиту В. Друга вакцинація проводиться на першому місяці життя, а третя вакцинація проводиться на шостому місяці життя. Також за показами проводиться щеплення дорослих осіб з групи ризику, якщо вони не були щеплені в дитинстві. Окрім вакцинації, передачу вірусу гепатиту В  можна попередити за допомогою таких заходів:

  • запровадження безпеки донорської крові;
  • практика безпечних ін’єкцій;
  • використання одноразового інструментарію при медичних та косметичних маніпуляціях;
  • безпечний секс,  застосування бар’єрних методів захисту (презервативів).

На сам кінець трохи статистики по даній хворобі,- за увесь 2019 рік по Заболотівс  ькій та Снятинській  територіальних громадах Коломийського району  зареєстровано 10 випадків хронічного вірусного гепатиту В, а за 2020 рік зареєстровано 3 випадки  хронічного вірусного гепатиту В, а в 2021році не зареєстровано жодного випадку.  

Також за увесь 2019 рік по Городенківській та Чернелицькій громадах Коломийського району зареєстровано 3 випадки хронічного вірусного гепатиту В, а за 2020рік зареєстровано 1 випадок хронічного вірусного гепатиту В, а в 2021році не зареєстровано жодного випадку.  Хворіють в основному дорослі люди.

 

Помічник епідеміолога Снятинського відділу

Коломийського районного відділу

ДУ«Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                                     Світлана Дякур