Повідомлення RASFF щодо несанкціонованого використання бамбука в меламінових лотках

  • 177

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області доводить до відома про отримання інформаційного повідомлення системи RASFF від 01.04.2022 р. №2022.1640-fup6 стосовно виявлення несанкціонованого використання бамбука в меламінових лотках, що експортувалися з Польщі (виробник: Idanna Aps, Denmark; постачальник: JYSK Sp. Z o.o., Poland), до України (роздрібний продавець: магазини JYSK).

Шановні споживачі! У разі виявлення в обігу цієї продукції, просимо негайно повідомити Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за тел.: (0342) 51-13-89 або звертайтесь до територіальних управлінь. 

 

Довідково:

Бамбук не дозволений для використання як добавка до пластикових матеріалів, що контактують з харчовими продуктами (даний тип продукції не відповідає стандартам Європейського Союзу). 

Меламіновий посуд виробляється з меламінформальдегідної смоли. Основні властивості матеріалу – легкість і ударостійкість. Встановлено, що при виробництві меламінформальдегідної смоли лише 0,002% шкідливих сполук може перейти на продукти.

Управління з нагляду за продуктами і медикаментами США (FDA) провело дослідження і з’ясувало, що щоденне допустиме споживання меламіну становить 0,063 мг на 1 кг ваги. При цьому кількість шкідливих сполук, які можуть виділятися посудом, становить в 250 разів менше токсичного рівня. Для того, щоб розпочався процес міграції меламіну в продукти, температура посуду повинна бути більше 70°C, тому рекомендовано мити такий посуд водою з температурою нижче 70°С, не використовувати його для підігріву їжі в мікрохвильовій печі або духовці. Збільшенню міграції шкідливих речовин сприяє не тільки висока температура, але й продукти з високою кислотністю: оцет, томатний і апельсиновий сік, кисломолочні продукти (йдеться про тривалий контакт таких продуктів з меламіновим посудом).