На дворі спека

  • 152

Фото без описуСпекотна погода пред’являє до організму підвищені вимоги. Це і надмірне вживання рідини, низький вміст кисню в повітрі, низька вологість, висока інсоляція сонця, все це не здорово для організму. Для багатьох людей спека справжнє випробування.

Жарку погоду можуть погано переносити маленькі діти, люди похилого віку, вагітні, а також люди які страждають ожирінням, хворобами серця, гіпертонією, діабетом. Наш організм у спеку швидко втрачає воду, що може призвести до згущення в організмі крові та загрозі виникнення тромбів. Навантаження на всі системи організму при цьому збільшується.

Щоб не допустити зневоднення організму багато пийте. Людина вагою 60 кг має впродовж доби випивати до 2,5 л рідини. Якщо у вас виникає відчуття спраги це означає, що організм відчуває дефіцит рідини. Разом з потом наш організм втрачає і необхідні солі та мінерали – магній, кальцій, цинк, тому щоб заповнити їх втрату найкраще пити мінеральну воду. воду підкислену лимоном, розведені фруктові та овочеві соки. Пийте морси, компоти із сухофруктів, зелений чай – він чудово тонізує і добре  втамовує спрагу. Пити краще невеликими порціями, але дуже часто. Тоді водний баланс в організмі буде в нормі, що сприятливо позначиться на здоров′ї.

Уникайте перепадів температури. Різниця між температурою повітря на вулиці та у  приміщенні не повинна перевищувати 10?С. Тому необхідно відповідно відрегулювати роботу кондиціонера. Напої також небажано вживати дуже холодними.

При будь-якому зручному випадку приймайте прохолодний душ. Але треба враховувати, що людина дуже відчуває перепади температури -  відбуваються реакції, які можуть спровокувати і гіпертонічний криз, і загострення  ішемічної хвороби серця.

На відпочинку під сонцем можна перебувати  зранку до 10 год. і після17 год. Засмагати треба поступово збільшуючи час перебування на сонці. Засмагати бажано не під прямими сонячними променями, а в тіні дерев.

Якщо ви отримали сонячні опіки, то в жодному разі неможна користуватися  жирними кремами чи оліями – вони не дають шкірі дихати і навіть можуть погіршити самопочуття.

Для прогулянки слід обирати натуральний світлий одяг, бажано одягати головний убір, захисні окуляри.

Перегляньте раціон харчування: краще відмовтеся від солоних, жирних, жарених страв. Підійдуть легкі холодні супи (окрошка,борщ), пісне м′ясо і риба, овочеві салати і фрукти.

Не вживайте алкоголь у спеку, алкогольні напої, обмежте куріння цигарок, дія смоли та нікотину стимулюють роботу серцево-судинної системи, а це негативно відбивається на концентрації уваги та загальному самопочутті.

Допоможіть своєму організму пережити спеку.

 

 

Фельдшер санітарний

Снятинського відділу Коломийського районного відділу

ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»            Наталія САВЧЕНКО