Патронат над дитиною

  • 495

Фото без описуВ Україні впроваджена нова форма сімейного виховання в якої передбачено надання комплексу послуг з тимчасового догляду та виховання дітей в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Враховуючи нинішню ситуацію в Україні, послуга патронату над дитиною набуває ще більшої актуальності.

Що це дасть для дитини: безпеку, догляд, виховання та реабілітацію дитини в умовах сім’ї, підтримане спілкування з рідними; а в разі неможливості повернення до біологічної родини – пошук для дитини нової сім’ї.

Що це дасть батькам дитини: можливість усунути складні життєві обставини, вирішити наявні проблеми, отримати професійний соціальний супровід, що загалом сприятиме підвищенню батьківського потенціалу та воз’єднанню родини.

Патронат над дитиною це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Дитина проживає в сім’ї патронатного вихователя від 3-х до 6 місяців на період подолання дитиною, її батьками складних життєвих обставин або до прийняття органами опіки та піклування рішення про набуття дитиною статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування.

Патронатними вихователями можуть бути небайдужі родини, які мають позитивний досвід виховання дітей, відповідні житлові умови для надання послуг з тимчасового догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні, спільно з добровільним помічником з числа членів сім’ї, пройшли курси спеціальної підготовки кандидатів у патронатні вихователі та відповідають іншим вимогам визначеним  у чинному законодавстві.

Обов’язки, права та відповідальність патронатного вихователя в період перебування дитини у його сім’ї визначаються статтею 253 Сімейного кодексу України та договором про патронат над дитиною, типова форма якого затверджується Кабінетом Міністрів України.

Соціальна допомога виплачується на кожну дитину, влаштовану до сім’ї патронатного вихователя, та використовується патронатним вихователем у повному обсязі для задоволення її потреб.

Розмір соціальної допомоги становить 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць, для дітей з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць.

Якщо Ви не байдужі до долі дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах,  маєте бажання та всі умови у наданні послуги патронату над дитиною,   звертайтеся за консультацією та допомогою в оформленні відповідних документів до відділу соціального забезпечення населення та захисту прав дітей Заболотівської селищної ради,  за адресою: смт.Заболотів, вул. Б.Хмельницького, 6 кабінет 2.

 

Завідувач сектору служби у справах дітей

відділу соціального забезпечення  населення та захисту прав дітей                                                              Надія КАЧМАРСЬКА