Джерела доходів і витрат домогосподарств області

  • 193

Головне управління статистики інформує. За даними вибіркового обстеження умов життя домогосподарств, яке щорічно проводиться органами державної статистики, середньомісячні сукупні ресурси пересічного домогосподарства Івано-Франківщини у 2021 році становили 15449 грн, що на 11% більше, ніж у 2020 році (в цілому в Україні – 14491 грн та на 17% більше відповідно). Рівень середньомісячних еквівалентних загальних доходів одного прикарпатця майже у  3 рази перевищив рівень законодавчо встановленого прожиткового мінімуму та на 49% – фактичного прожиткового мінімуму.

У структурі сукупних ресурсів частка грошових доходів склала 90%, проти 94% в цілому в Україні.

Основним джерелом наповнення сімейного бюджету домогосподарства нашого краю залишаються доходи від зайнятості, які склали 59% усіх надходжень, зокрема 48% становила оплата праці та 11% – доходи від підприємницької діяльності та самозайнятості. Частка пенсій, стипендій та соціальних допомог (включаючи готівкові і безготівкові пільги та субсидії) склала 18% сукупного рівня. Значну частину займали допомоги від родичів та інших осіб грошима і продуктами харчування, частка яких становила 10%. Важливу роль продовжували відігравати доходи від особистого підсобного господарства та самозаготівель, які становили 8% усіх доходів домогосподарства. Решта 5% склали доходи від власності, використані заощадження, позики, повернені домогосподарству борги, інші грошові доходи.

У 2021 році середньомісячні сукупні витрати одного домогосподарства Івано-Франківської області становили 13124 грн, що на 13% більше, ніж роком раніше (в цілому в Україні – 11243 грн та на 18% більше відповідно). У їх структурі переважали витрати на продовольчі товари та харчування поза домом – 57%. На придбання непродовольчих товарів сімї направляли 27% усіх видатків, на оплату послуг – 11%. Частка інших витрат (допомога родичам, купівля акцій, нерухомості, будівництво, капремонт, вклади до банків тощо) збільшилась у порівнянні з 2020 роком на 1 в.п. і склала 5% сукупного рівня.

Серед регіонів країни Івано-Франківська область посіла п’яте та шосте місця за розміром середньомісячних сукупних витрат та сукупних ресурсів одного домогосподарства відповідно.

 

Довідки за телефоном: (0342) 79-20-07

Більше інформації: http://www.ifstat.gov.ua/EX_IN/EX-DOHODY-YMOVU_G.htm

 

© Головне управління статистики в Івано-Франківській області, 2022