ТОРГІВЛЯ ЛЮДЬМИ – ЦЕ МОЖЕ ТРАПИТИСЬ З КОЖНИМ

  • 699

30 липня відзначається Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми. Серед найголовніших порушень прав людини в сучасному світі актуальним є злочин, який має багато назв – «біле рабство», «торгівля людьми», «контрабанда людьми». За оцінками експертів щорічно 1-2 млн. людей стають «живим товаром». Наприкінці ХХ сторіччя з його проявами зіткнулась і Україна.

Війна, складна економічна ситуація в Україні, високий рівень безробіття, недосконалість законодавства та правова необізнаність громадян є основними умовами, що сприяють цьому явищу. Прагнучи кращої долі, люди їдуть за кордон шукати добру роботу. Спритні ділки щороку використовують сотні таких шукачів.

Існує багато причин торгівлі людьми, які є комплексними та взаємопов’язаними.

До внутрішніх чинників належать:

  • соціальна нерівність та низький рівень життя населення;
  • насильство в сім’ї та інші прояви гендерної нерівності;
  • девіантна поведінка членів сім’ї (вживання алкоголю, наркотичних речовин тощо);
  • викривлення моральних цінностей та відсутність духовних принципів певної частини населення;
  • привабливість кращого життя за кордоном та погана обізнаність громадян України щодо можливостей працевлаштування і перебування за кордоном та їх наслідки тощо.

До зовнішніх чинників торгівлі людьми належать наступні:

  • спрощення можливостей для подорожування;
  • лояльність законодавства до заняття проституцією у багатьох країнах світу;
  • попит на низькооплачувану працю та комерційну сексуальну експлуатацію, особливо дітей;
  • попит на працю в галузях, де основна частина населення не бажає працювати через низку причин, зокрема небезпечні умови праці тощо.

Торгівля людьми має різні види, серед яких примусова праця, рабство, звичаї подібні до рабства, сексуальна експлуатація, примусова вагітність, вилучення органів, проведення дослідів над людиною, використання у жебрацтві, втягнення в злочинну діяльність, використання у збройних конфліктах, усиновлення (удочеріння) з метою наживи, продаж дитини.

Поняття “торгівля людьми” охоплює широке коло соціальних явищ. Предметом торгівлі може бути будь-яка особа незалежно від статі та віку: чоловіки – з метою експлуатації в праці, діти – з метою використання у жебрацтві, жінки – для сексуального рабства, будь-які особи – для вилучення і трансплантації органів.

Особа, яка постраждала від торгівлі людьми, має право на отримання статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми. Для отримання даного статусу необхідно звертатися до відповідальної особи управління соціального захисту населення найближчої місцевої державної адміністрації за місцем проживання/перебування.

Телефони безкоштовної «гарячої лінії» з питань міграції та протидії торгівлі людьми 0 800 505 501(із стаціонарних телефонів) 527 (з мобільного), 527.org.ua – електронні консультації.

Телефон цілодобової та безкоштовної «гарячої лінії» з протидії торгівлі, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей 1547.