Пробація та безоплатна правова допомога – співпраця заради інтересів засуджених

  • 494

Значне місце в соціальному дослідженні особистості обвинуваченого або засудженого, займають бесіди з правопорушником, його близькими, рідними, колегами. Необхідним є і проведення соціально-виховної роботи, що полягає в диференційованому підході під час надання консультативної, психологічної та інших видів допомоги, сприяння працевлаштуванню, залучення до навчання, участь у виховних заходах та соціально корисній діяльності, проведення індивідуально-профілактичної роботи. Невід’ємною частиною пробаційних заходів є і підвищення правової культури засудженого.

Відповідно до Закону України «Про пробацію» клієнти пробації мають право на роз’яснення своїх прав та обов’язків, отримувати інформацію про можливу допомогу і консультації, оскаржувати рішення, дії, бездіяльність органів пробації, та інших державних органів. Таким чином, соціально-виховна робота разом із заходами нагляду включаються до індивідуального плану роботи із засудженим.

Саме тому 02 серпня 2022 року на базі Коломийського районного сектору №2 філії Державної установи «Центр пробації» в Івано-Франківській області головним юристом «Снятинське бюро правової допомоги» Коломийського місцевого центру з надання БВПД Святославом Лепчуком для клієнтів пробації проведено інформаційно роз’яснювальну роботу, щодо надання безоплатної правової допомоги її видів, право на яку без виключення мають усі громадян, а саме:

  • безоплатна правова допомога – це надання правових послуг, що гарантуються державою та повністю фінансуються за рахунок коштів Державного бюджету України. 
  • безоплатна первинна правова допомога (БППД) – це інформування людей про їхні права та що робити якщо, вони порушені. Це надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з юридичних питань. Це складення заяв, скарг, інших документів правового характеру, крім процесуальних.
  • безоплатна вторинна правова допомога (БВПД) – це захист, здійснення представництва інтересів осіб у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру. Право на БВПД мають соціально незахищені категорії громадян – малозабезпечені, люди з інвалідністю, учасники бойових дій, внутрішньо переміщені особи, постраждалі від домашнього насильства, діти та інші особи, визначені законом «Про безоплатну правову допомогу».

По завершенню зустрічі всі охочі клієнти пробації могли отримати правові консультації саме з тих питань, які їх найбільше зацікавили. Додатково присутнім було надано інформаційні буклети про систему БВПД .