Протруювання насіння — основний захід для контролю хвороб.

  • 210

Озима пшениця є однією з головних продовольчих культур, яка домінує в структурі посівних площ. Для одержання високих врожаїв провідне місце посідає захист рослин від хвороб. Важливим етапом підготовки до посіву є - протруювання насіння, по-скільки урожай завжди починається з якісного та здорового насіння, якому забезпечили гарні умови для проростання та захист від хвороб на ранніх етапах росту і розвитку. Це істина, про яку знає кожен агроном, проте ще й досі дехто недооцінює важливість правильного фунгіцидного протруювання насіння. Особливо це актуально на тлі сучасних змін погодних умов, які складно спрогнозувати в осінньо-зимовий період.

Яким повинен бути перший фунгіцидний захист зернових та як уникнути помилок при його плануванні? Адже втрати від неякісного захисту насіння можуть бути надзвичайно високими.

               

«За даними наукових установ, втрати врожаю від хвороб становлять 15-35%, з яких 60% саме через неякісний захист насіння від патогенів. Доведено, що за масового ураження деякі хвороби можуть спричинити втрати урожаю до 50%. Майже щорічно ми спостерігаємо спалахи по деяких хворобах і щороку ситуація різна, наприклад ураження посівів восени й навесні борошнистою росою, септоріозом. Також альтернаріозом, фузаріозом, кореневими гнилями, сніговою плісенню та іншими хворобами.  

На зернових розвивається дуже багато хвороб, збудники яких зберігаються як на поверхні, так і всередині насінини( тверда та летюча  сажка та інші захворювання викликані фузаріозними грибами), а також в грунті, на рослинних рештках, падалиці та злакових бур’янах.  Всі вони можуть стати джерелом ураження хворобами на ранніх стадіях розвитку. Ці хвороби можуть спричинити різний рівень втрати врожаю, а іноді і повну загибель посіву. У зв'язку з цим, необхідно особливо ретельно підійти до вибору протруйника насіння, здатного забезпечити надійний захист посівів озимих культур в осінній період, а також і їх добру перезимівлю. Грибні хвороби пшениці, що передаються насінням та переносяться ґрунтом і рослинними рештками, ефективно контролюються      шляхом посіву якісного насіння, обробленого фунгіцидами, саме тому застосування якісних протруйників, в системі захисту  є незамінним та обов’язковим заходом у технології вирощування зернових культур ,яке забезпечує;

       - знезараження насіння від збудників хвороб рослин, що передаються через насіннєвий матеріал (фузаріози, численні сажкові хвороби й кореневі гнилі, септоріоз, гельмінтоспоріоз тощо).

       -  захист від ґрунтових патогенів (снігова пліснява, гельмінтоспоріоз, численні кореневі гнилі тощо).

       - тривалий захист сходів рослин від аерогенної інфекції (бура іржа, борошниста роса тощо).

       - сприяння формуванню кореневої системи рослини з наступним підвищенням рівня захисту від змін клімату. Важливо сформувати посів з високими рівнями резистентності до нестачі вологи та високих температур.

Вже восени можливе ураження посівів септоріозом, борошнистою росою та іржею, в зимовий період проявляється снігова пліснява. Перші симптоми кореневих гнилей проявляються восени, але основна шкідливість все ж проявляється в весняно-літній період. Тому фунгіцидний протруйник повинен забезпечувати контроль широкого спектру хвороб насіння та сходів. Перевагою буде наявність кількох діючих речовин, які мають різні механізми дії, це дозволить контролювати та захистити насіння і сходи від збудників хвороб з різних родин та досягнути високих рівнів урожайності.

Тому рекомендуємо   застосовувати  найбільш  ефективні препарати  для  передпосівного  протруювання   насіннєвого  матеріалу озимих зернових культур , а саме  Максим стар 0,25т.к.с. -1,5 л/т,  Вінцит форте к.е.-1,0 л/т, Сертікор 050 т.к.с.-1,0 л/т , Віал ТТ в.с.к.-0,5 л/т  , Ларімар,ТН – 0,3-0,4л/т , Ламардор ПРО-0,5 л/т,Раксіл Ультра  -0,2л/т, Сценік,ТН -1,3-1,5л/т, Систіва,ТН -1,0л/т, Раназол Ультра  т. к. с. -0,2л/т/ та інші дозволені препарати, згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».  Для підвищення енергії  проростання та польової схожості  насіння ,при протруюванні  до робочого розчину можна додавати  регулятори росту рослин (макроелементи та  мікроелементи) , а саме Агростимулін , Вермистим  та інші.

Крім вибору протруйника, не менш важливим фактором є якість протруювання, яка характеризується наступними показниками:

  - ступінь протруювання. Посівний матеріал повинен мати певну кількість протруйника, норма повинна бути чітко витримана.

 -   рівномірний розподіл протруйника на посівному матеріалі. Він повинен бути таким, щоб кожне зерно отримало однакову його кількість, водночас його розподіл по поверхні має бути рівномірним, має утворювати на поверхні насінини стійку плівку, яка попереджає утворення пестицидного пилу при роботі з обробленим насінням.

    - високий рівень прилипання. Вся доза нанесеної діючої речовини повинна залишатись на зерні після механічного впливу: затарювання, транспортування і сівба.

     - текучість посівного матеріалу. Після проведення протруювання посівний матеріал повинен зберегти текучість (сипучість).

          

Під час роботи із засобами захисту рослин необхідно дотримуватись загальноприйнятих  державних  санітарних  правил  та правил особистої гігієни.