Чому важливо вакцинуватися від поліомієліту?

  • 128

Поліомієліт – гостре інфекційне захворювання, зумовлене поліовірусом. Він вражає центральну нервову систему і може викликати параліч або навіть смерть всього за кілька годин.

Найбільша захворюваність у багатьох країнах світу реєструвалась у 20-х і на початку 50-х років ХХ сторіччя. Лише з початком масової вакцинації дітей проти поліомієліту захворюваність різко пішла на спад. Натепер, в багатьох регіонах земної кулі поліомієліт реєструється у вигляді поодиноких випадків, а в ряді країн ліквідований повністю. 

В Україні в останні роки рівень охоплення щепленнями проти поліомієліту не перевищував 80%, за рахунок чого накопилась критична маса дітей без імунної відповіді до поліовірусу, яка набувається лише завдяки вакцинації. Відтак, у жовтні 2021 року в Україні зафіксували перший випадок поліомієліту в Рівенській області, а в січні 2022 року - другий випадок у дитини з Закарпаття.

 

Сьогодні в країні спалах поліомієліту. Діти до 6 років, які пропустили навіть одну дозу щеплення проти поліо, — у небезпеці, адже їхня імунна система слабка до цього збудника. На жаль, двоє маленьких дітей, батьки яких відмовилися від вакцинації, тепер житимуть з невиліковним паралічем.

 

Поліовірус передається від людини людині, найчастіше, фекально-оральним шляхом або, рідше, через якийсь звичайний носій інфекції (наприклад, забруднену воду або продукти харчування) і розмножується в кишківнику. В одному із 200 випадків інфікування розвивається незворотний параліч (зазвичай ніг). 5-10% з числа таких паралізованих людей помирають через параліч дихальних м'язів. Найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти до п’яти років. Проте, захворіти на поліомієліт можуть усі невакциновані – і дорослі, й діти. 

 

Інкубаційний період після зараження людини поліовірусом триває від 4 до 35 днів, після чого може розвинутися поліомієліт. У 70% випадків захворювання має безсимптомний перебіг. Але його носій становить небезпеку для інших людей зі слабшим імунітетом.

У 25% випадків поліо має симптоми, що нагадують грип (гарячка, біль головний, нудота, біль у животі).

 

Ліків від поліомієліту не існує, але йому можна ефективно запобігти вакцинацією.

В Україні вакцинація проти поліомієліту є в переліку обовязкових гарантованих державою щеплень, які можна зробити в комунальних закладах охорони здоров′я безоплатно відповідно до Календаря щеплень.

Схема вакцинації проти поліомієліту:

  • до першого року життя дитина повинна отримати дві дози ІПВ у 2 та 4 місяці. ІПВ – це інактивована поліомієлітна вакцина, в основі якої вбитий вірус. Вводиться вона ін’єкційно та запобігає потраплянню дикого поліовірусу до центральної нервової системи, що захищає від паралічу;

     -     у 6 місяців, 18 місяців, 6 років та в 14 років  життя дитина отримує краплі (ОПВ).   

           ОПВ – це оральна поліомієлітна вакцина, в основі якої ослаблений вірус. Краплі

           формують імунітет у кишківнику дитини, тим самим зупиняють поширення

           інфекції.

Всього шість доз вакцини формують імунітет до поліомієліту на все життя. 

 

Перевірте вакцинальний статус своєї дитини самостійно або зверніться до сімейного лікаря. Якщо ви з якихось причин пропустили щеплення або не впевнені, що отримали потрібну дозу вакцинації для дитини, — надолужте їх. Для внутрішньо переміщених людей не потрібно укладати нову декларацію з лікарем. Достатньо просто прийти до медзакладу. Вакцинацію зроблять безоплатно, а дані про щеплення одразу внесуть у єдину електронну систему охорони здоров’я. За бажанням, батьки можуть узяти довідку про зроблене щеплення. Жодних фінансових чи бюрократичних перешкод немає.

 

Поліомієліт є однією з небагатьох хвороб, які можна повністю ліквідувати, як це було з натуральною віспою. Викорінивши поліомієліт, ми принесемо користь дітям усього світу і жодній дитині не доведеться більше відчувати біль паралічу, викликаного поліомієлітом.

 

 

Підготувала лікар-епідеміолог

Снятинського відділу

Коломийського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                    Олександра Томашовська