Листопадовий чин та створення ЗУНР – події, що змінили хід історії

  • 165

Фото без описуЛистопадовий чин чи зрив, як називають цю історичну подію, відбувся у ніч із 31 жовтня на 1 листопада 1918 року, коли влада в місті перейшла до українців, січові стрільці захопили всі важливі адміністративні будівлі та військові склади, на які вивісили українські прапори. Серед цих будівель були Галицький крайовий сейм і магістрат, пошта, вокзал, цитадель.

Цьому передувало 19 жовтня 1918 року, коли українці проголосили, що будуть створювати свою державу в межах Австро-Угорської імперії.

9–13 листопада проголошується Західноукраїнська Народна Республіка. Українське військо, щоб уникнути оточення, покинуло Львів у ніч на 22 листопада 1918 року, але бої тривали на околицях. Сили між українськими і польськими військами були нерівні, коли підійшли регулярні підрозділи з Малопольщі, Кракова, Великопольщі. Польські підрозділи відвойовували об’єкти, захоплені українськими військами.

Проголошення Злуки УНР і ЗУНР у єдину соборну державу відбулося 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві.

1 листопада як День Листопадового чину в Галичині вшановують з початку 1920-х років.

Нехай цей день залишиться у пам’яті майбутніх поколінь. Тогочасна українська інтелігенція, політична еліта та національно свідомі селяни й городяни продемонстрували патріотичну позицію і високу національну свідомість. Саме високий дух і самовіддана праця творців ЗУНР, які прийняли унікальні конституційні акти, забезпечили демократичний захист прав жителів краю, організували  армію й зовнішньополітичну службу, зробили винятковий й потужний внесок у фундамент, на якому виросла надалі українська держава.

Фото без опису