На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми

  • 113

За результатами щоденного моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями  Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, в місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних фонових значень не відзначалося.

За результатами аналізу вимірювань, природний радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати радіаційно безпечним.

Показник потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на території міста Івано-Франківська станом на 09 грудня  2022 року становить 0,13 мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.). За вказаний період радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий для цієї території природний фон. 

Крім того фахівцями державних лабораторій Держпродспоживслужби Івано-Франківської області здійснюється лабораторний контроль радіологічних показників у харчових продуктах:

● на агропродовольчих ринках:

-  овочі (середній вміст Cs 137 – 28,70-32,11 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));

-  фрукти (середній вміст Cs 137 – 51,62-56,11 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг)).

●  на промисловому виробництві харчових продуктів:

-  м'ясо та м'ясні продукти (середній вміст Cs 137 – 2,86 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), St 90 – 2,36 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));

-  яєчний порошок (середній вміст Cs 137 – 5,11 Бк/кг (при нормі 400 Бк/кг), St 90 – 4,9 Бк/кг (при нормі 100 Бк/кг));

-  ковбаса варена (середній вміст Cs 137– 2,6 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), St 90 – 6,9 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг)).

Фото без опису