День працівників суду України

  • 171

День працівників суду України відзначають щороку 15 грудня. Попри те, що це професійне свято встановлене на державному рівні, воно не є вихідним днем в національному календарі. Ця дата – ще одна можливість віддати почесті тим людям, які несуть відповідальність за справедливість в нашій країні.У судах мають працювати чесні, порядні та неупереджені люди. Мета ж держави – забезпечити сучасні суди саме такими працівниками.

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ДЕНЬ ПРАЦІВНИКІВ СУДУ УКРАЇНИ?

8 грудня 2000 року в Незалежній Україні було підписано президентський указ про впровадження «Дня працівників суду». Документ підписав чинний на той момент Президент України – Леонід Кучма. В указі підкреслюється важливість роботи суддів та інших працівників судової системи в забезпеченні справедливості та захисті прав кожного українця.

Крім цього, справедливий суд зміцнює країну, сприяє затвердженню та підтримки в ній демократичних принципів.

15 ГРУДНЯ 1917

Дата 15 грудня була обрана не випадково. Саме у цей день в 1917 році в Україні, яка на той час називалася УНР (Українська Народна Республіка), був запроваджений Генеральний суд як вищий орган судової системи. До його складу входили: цивільний, адміністративний та карний департаменти.

Дія першого Генерального суду УНР поширювалася по всій країні, а його діяльність полягала у нагляді за діяльністю судів та окремих суддів. На чолі установи мав стояти генеральний суддя, який був найстарший за віком. Вперше склад Генерального суду УНР був затверджений у січні 1918 року шляхом голосування Малої ради. А перше засідання мало місце 15 січня наступного року.

Це було першим кроком в створенні повноцінної судової системи в незалежній Україні, яка мала поставити на п’єдестал важливість верховенства права.

«Бути суддею справедливим та чесним в реаліях сьогодення – не просто. Працівник судової установи має бути мудрим, відповідальним та досвідченим. Від нього вимагається не тільки бездоганне виконання обов’язків, але й певний набір особистих чеснот, серед яких гідність, правдивість, чесність, людяність. Бажаємо вам зберігати ці риси попри всі негаразди та у самих складних ситуаціях».

З повагою селищний голова - Петро Маліборський.

Фото без опису

За матерялами:https://daytoday.ua/podiya/den-pratsivnykiv-sudu-ukrainy/