Призначення субсидії: уряд пояснив, за який період враховуються доходи

  • 102

Міністерство соціальної політики України дало роз’яснення, за який період враховуються доходи при призначенні житлової субсидії. Про це повідомляється на сайті Мінсоцполітики України.

Для розрахунку розміру житлової субсидії враховуються доходи осіб за такі періоди:

●за III-IV квартали попереднього календарного року - у разі, коли житлова субсидія призначається з початку неопалювального сезону (травень);

●за I-II квартали поточного календарного року - у разі, коли житлова субсидія призначається з початку опалювального сезону (жовтень);

●за два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням житлової субсидії, – у разі, коли житлова субсидія призначається не з початку опалювального (неопалювального) сезону.

У разі призначення житлової субсидії з початку опалювального сезону доходи у вигляді пенсії враховуються в розмірі нарахованої пенсії за серпень поточного року, а в разі призначення житлової субсидії з початку неопалювального сезону доходи у вигляді пенсії враховуються в розмірі нарахованої пенсії за березень поточного року.

У разі призначення житлової субсидії не з початку опалювального (неопалювального) сезону враховується розмір нарахованої пенсії за місяць, що передує місяцю, попередньому до місяця, з якого призначається житлова субсидія.

«Тобто у разі звернення за призначенням субсидії на оплату житлово-комунальних послуг у січні 2023 року враховуються доходи осіб за ІІ і ІІІ квартали 2022 року, а дохід у вигляді пенсії враховується за листопад 2022 року», – підсумувало Мінсоцполітики.

Право на отримання житлових субсидій мають сім’ї, у яких плата за житлово-комунальні послуги більше визначеного для них обов’язкового платежу. Крім того, право на отримання субсидії визначається з урахуванням майнового стану домогосподарства ( див. Кому субсидія не призначається  ).

Наразі обов’язковий відсоток платежу розраховується індивідуально для кожної сім’ї за встановленою формулою і залежить виключно від доходів сім’ї:

- обчислюється середньомісячний сукупний дохід домогосподарства

- середньомісячний сукупний дохід ділиться на кількість членів домогосподарства, і визначається середньомісячний дохід на одну особу;

- дохід на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, встановленого на 1 січня року, з якого призначається субсидія (розмір прожиткового мінімуму на 01.01.2022 складає 2393 грн.);

- отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 15%, і таким чином визначається відсоток від середньомісячного сукупного доходу.

Нагадаємо, для врегулювання найбільш актуальних питань щодо надання населенню житлових субсидій в умовах воєнного стану уряд у вересні поточного року ухвалив рішення щодо передання функцій з призначення, нарахування і виплати житлових субсидій від органів соціального захисту населення до органів Пенсійного фонду України.

Разом з тим, отримати вичерпну консультацію та подати документи на призначення субсидії, як і раніше можна у Відділі соціального забезпечення населення та захисту прав дітей Заболотівської селищної ради, що знаходиться за адресою: селище Заболотів вул. Богдана Хмельницького, 6,  І поверх, кабінет № 1.

 

Начальник                                                                    

Роман ЧОРНОПИСЬКИЙ

Фото без опису