Відділ соціального забезпечення та захисту прав дітей селищної ради інформує про розміри соціальних виплат у 2023 році

  • 110

Минулий 2022 рік став для українців роком випробувань і потрясінь, адже повномасштабна війна вплинула на життя кожного з нас, зокрема і в  економічному плані. Проте цьогоріч очікується певна стабілізація, хоча більшість  регулярних виплат, зарплат будуть  заморожені та залишаться на рівні минулого року. Давайте детально зупинимось на кожній із них.

 

 Зарплати в Україні у 2023 році

 Наступного року, відповідно до проєкту державного бюджету на 2023 рік,  мінімальну зарплату вирішили не підвищувати. Тож вона становитиме 6 700 грн, погодинно – 40,46 грн.

 Водночас середня зарплата в 2023 році, згідно з пояснювальною запискою державного бюджету, становитиме 18 261 грн.

 Через інфляцію у 28,4% реальна заробітна плата українців підвищиться лише на 1,4%.

 

 Прожитковий мінімум та соцвиплати

 Розмір прожиткового мінімуму у 2023 році теж залишать без змін – 2 589 грн.

—для дітей віком до 6 років він становитиме 2 272 грн;

—від 6 до 18 років – 2 833 грн;

—для працездатних осіб – 2 684 грн;

—для працездатних осіб, до яких застосовується визначення базового розміру посадового окладу судді – 2 102 грн;

—для працездатних осіб, до яких застосовується визначення посадових окладів працівників інших державних органів, оплата праці яких регулюється спеціальними законами, а також працівників податкових і митних органів – 2 102 грн;

—для працездатних осіб, до яких застосовується визначення посадового окладу прокурора окружної прокуратури – 1 600 грн;

—для осіб, які втратили працездатність (мінімальна пенсія) – 2 093 грн.

Зазначимо, що саме від прожиткового мінімуму залежить розмір зарплат бюджетників, пенсії, а також соціальні виплати, ставки єдиного податку та єдиного соціального внеску для ФОП. Тож усі ці виплати залишаться аналогічними до виплат 2022 року.

Допомога на дітей, над якими встановили опіку чи піклування, становитиме 4 544 грн – до 6 років, 5 666 грн – від 6 до 18 років.

 Одинокі матері у січні-грудні 2023 року отримуватимуть до 2 272 грн на дитину до 6 років, до 2 833 грн на дитину від 6 до 18 років і до 2 684 грн на дитину від 18 до 23 років (якщо навчається на стаціонарі у ЗВО).

Мінімальні гарантовані аліменти на одну дитину від одного з батьків, якщо в них низькі доходи, становитимуть не менше 50% від прожиткового мінімуму для цієї дитини.

 

Вимоги для виходу на пенсію у 2023 році та індексація пенсій

Щороку в Україні збільшуються вимоги щодо наявності стажу, необхідного для призначення пенсії за віком.

Так, у 2023 році для виходу на пенсію у 60 років, потрібно мати щонайменше 30 років страхового стажу.

За відсутності такого стажу після досягнення 60-річного віку українці можуть скористатись правом виходу на пенсію за віком після настання 63 років (зі стажем від 20 років) чи 65-ти (за наявності стажу від 15 до 20 років).

Якщо вам не вистачає всього кількох місяців стажу для виходу на пенсію, ви можете докупити їх за ціною в 44% мінімальної зарплати за кожен місяць.

 Якщо ж у вас менше 15 років стажу, у 65 років замість пенсійних виплат ви матимете право на отримання державної соціальної допомоги. 

 Водночас індексація пенсій у 2023 році, за словами заступника міністра соціальної політики України Віталія Музиченка, відбудеться у березні з урахуванням розміру інфляції та динаміки зміни заробітних плат. Вона становитиме близько 5,4%.

До того мінімальна пенсія буде у розмірі 2 093 грн, а максимальна – 20 930 грн. 

Нарахування субсидій

 З наступного року нарахування субсидій відбуватиметься через Пенсійний фонд, якому збільшили дохідну та видаткову частини на 12,6 млрд грн.

Українці, що вже мають субсидії, отримуватимуть їх і надалі – нарахування відбуватиметься автоматично. 

Очікується, що середній розмір субсидії у 2023 році становитиме близько 1 800 грн на місяць.

 

Виплати для ВПО-2023

 Віцепрем’єр-міністр України Ірина Верещук повідомила, що з 1 січня 2023 року автоматичне нарахування допомоги на проживання для ВПО буде продовжено.

Виплати для ВПО в 2023 році залишаться на тому ж рівні: 2 та 3 тис. грн.

Допомогу від держави отримуватимуть внутрішньо переміщені особи на підставі переліку територіальних громад, які розташовані в районах ведення бойових дій, перебувають під тимчасовою окупацією або в оточенні.

Крім того, у 2023 компенсація за комунальні послуги для родин, які надали ВПО житло, на одного переселенця становитиме 900 грн.

 

Що зміниться для біженців у країнах ЄС у 2023 році

Німеччина піднімає регулярну виплату у рамках допомоги з безробіття з 1 січня 2023 року. 

Батькам-одинакам додадуть €53, тож розмір виплат сягне €502 (зараз €449). Таку ж суму виплачуватимуть одиноким дорослим. Тим часом повнолітні громадяни України отримуватимуть €451 на місяць, діти 14-17 років – €420 на місяць, діти 6-13 років – €348 на місяць, діти до 5 років – €318 на місяць.

Польща змінює умови перебування для українських біженців. З 1 лютого 2023 року вони повинні покривати 50% витрат на проживання (не більше 40 злотих на особу на день). 

З 1 травня українці, які перебуватимуть у Польщі уже 180 днів, матимуть покривати 75% витрат, але не більше 60 злотих на особу на день.

Виплати не поширюються на дітей, вагітних, пенсіонерів, людей з інвалідністю та осіб з дітьми до 1 року, опікунів трьох і більше дітей, а також осіб та сімей, які перебувають у скрутному фінансовому становищі. 

Крім того, вимушені переселенці повинні подати заявку на отримання номера PESEL. 

Ще одне нововведення – для вʼїзду нових біженців з України до Польщі повинна бути обґрунтована причина, як-то активні бойові дії у місці проживання.

 Чехія офіційно продовжила програму допомоги українським біженцям до березня 2024 року. Після прибуття в країну українці зможуть проживати у тимчасових притулках терміном до 30 діб (у спортзалах) та 150 діб у готелях. Подальші терміни проживання мають бути оплачені самими біженцями.

Наразі жодна з країн, що погодились приймати українських біженців, не відмовилась продовжувати це робити.

  

Тарифи в Україні у 2023 році

Згідно з державним мораторієм, ціни на природний газ, опалення та гарячу воду не зростатимуть до кінця опалювального сезону. Так, на квітень 2023 року, за тарифним планом «Фіксований», ціна на 1 кубометр газу становитиме 7,96 грн.

Не подорожчає і ціна на доставку газу – вона залежатиме, як і раніше, від кожної конкретної області. 

 Без змін, щонайменше до кінця опалювального сезону, залишаться й тарифи на електроенергію. Фіксований тариф становить:

—для індивідуальних побутових споживачів – 1,44 грн/кВт/год при споживанні до 250 кВт/год на місяць;

—для індивідуальних побутових споживачів – 1,68 грн/кВт/год – понад 250 кВт/год на місяць.

 Однак виросте ціна на електрику для непобутових споживачів: з 1 грудня вона здорожчає в середньому на 15 коп. за 1 кВт/год.

  

Безкоштовна заміна ламп на LED від держави

 З 1 січня кожен повнолітній українець матиме право безкоштовно отримати п’ять енергоекономних світлодіодних лампочок.

Ініціатива покликана розвантажити енергосистему та допомогти громадянам економити на платіжках за світло. 

Люди від 18 років зможуть прийти на відділення Укрпошти або залишити свою заявку на порталі Дія, після чого відвідати відділення поштового оператора та безкоштовно отримати лампочки. 

Очікується, що програма діятиме щонайменше протягом січня, лютого та березня.

Начальник                                                                   

Роман ЧОРНОПИСЬКИЙ

Фото без опису