Йод: навіщо він організму і де його взяти?

  • 400

     Йод — це мікроелемент, який важливий для роботи всіх органів і систем організму, а найбільше — щитоподібної залози. Ще у 2002-2007 роках дослідження підтвердило йододефіцит у всіх регіонах України.

   Для чого організму йод і які наслідки його дефіциту? 

   Основний «споживач» йоду —щитоподібна залоза. Недостатнє надходження цього мінералу в організм є причиною багатьох  захворювань щитоподібної залози у дорослих, а особливо у дітей. Гормони щитоподібної залози необхідні для нормального розвитку мозку. Ось чому найбільш руйнівні наслідки йододефіциту впливають на розвиток плоду і немовляти. Проте він потрібен не тільки щитоподібній залозі,а й для роботи таких систем та органів як: кров, лімфа, слинні залози, наднирники, передміхурова залоза, кишківник, тимус, легені, нирки, а також молочні залози і статеві органи у жінок. 

   Особливу увагу адекватній кількості йоду в раціоні потрібно приділити вагітним та жінкам, які годують. Кількість йоду, яку отримує дитина в материнській утробі та новонароджений малюк, залежить від того, чи достатньо цього мінералу у матері. Дефіцит йоду під час вагітності і в ранньому дитинстві може стати причиною різних патологій. У немовлят і дітей навіть невеликий  дефіцит йоду швидко призводить до порушень когнітивних здібностей. Також йод важливий для зростання, розвитку і нормального обміну речовин у немовлят і старших дітей. Ті діти, які мають йододефіцит, швидко втомлюються, їм складно концентрувати увагу, аналізувати та запам’ятовувати інформацію. 

    У дорослих дефіцит йоду може погіршувати розумові функції, впливати на продуктивність та послаблювати імунну систему.

 Скільки йоду потрібно на добу?

Важливо включати в раціон продукти, багаті йодом кожного дня, тому що цей мінерал не накопичується в організмі.

  • Дорослі - близько 150 мкг
  • Вагітні жінки - близько 250 мкг
  • Діти - близько 90 мкг

В яких продуктах міститься йод?

   Найзручнішим варіантом забезпечити себе йодом є вибір на користь йодованої солі на вашій кухні. Йодована сіль не відрізняється за смаковими якостями від звичайної, тому це ніяк не вплине на смак страв, проте позитивно вплине на здоров'я. 

Зверніть увагу, що із різних видів солі, джерелом йоду є тільки йодована сіль. Інші види солі, наприклад, морська або гімалайська, зазвичай не йодуються.. 

Також хорошими і доступними варіантами додати до раціону йод є морська капуста, оселедець, скумбрія.

  • 1,5 г йодованої солі (¼ чайної ложки) - 65 мкг
  • 100 г риби сімейства оселедцевих, скумбрії або морського окуня - 85 мкг
  • Стакан незбираного молока або йогурту - від 35 до 70 мкг 
  • 50 г сиру - 15 мкг
  • 1 яйце - 20 мкг
  • 100 г печінки (субпродукти) - 10-13 мкг

Кількість йоду в молочних продуктах залежить від того, чи містив його корм, який отримувала тварина, а також від ступеня обробки молока. А вміст йоду в зернових — від ґрунту, на якому зростали посіви.

   А найбільше йоду міститься в морепродуктах, а також в їстівних водоростях. 

Продукти-рекордсмени за вмістом йоду

  • 100 г їстівних водоростей (норі, вакаме, «морська капуста») - 35-150 мкг
  • 100 г риби пікша - 220 мкг
  • 100 г тріски - 90 мкг
  • 100 г морепродуктів (мідії, рапани, кальмари, восьминоги) - 70-200 мкг

Джерелом йоду є не тільки свіжа риба і морепродукти,ці продукти в замороженому вигляді теж підходять для того, аби наситити раціон цим мінералом. 

Якщо ви запідозрили дефіцит йоду в себе або в своєї дитини-обов'язково зверніться до сімейного лікаря.

 

Фельдшер санітарний                                      

 Антоніна МИЦАК

Снятинського відділу

Коломийського районного відділу

ДУ  Івано-Франківський  ОЦКПХ МОЗ