З Днем Соборності України

  • 160

День Соборності України – офіційне національне свято, що відзначається на честь Акту злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в 1919 році. Також роком раніше було проголошено незалежність УНР. Відзначається щороку 22 січня на офіційному рівні, проте цей день не є вихідним.

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ДЕНЬ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ?

Понад 100 років назад, а саме 22 січня 1919 року дві українські республіки – УНР та ЗУНР стали однією державою. В наші дні це свято має величезне значення для кожного громадянина України.

 4-Й УНІВЕРСАЛ

11 січня 1918 року був прийнятий особливий для історії України – IV Універсал, в якому Українська Народна Республіка була проголошена незалежною Державою. У цей день будь-які ідеї про створення автономії були залишені, а зв’язки з імперським центром в Росії – розірвані. Проте новоутворена держава зазнала більшовицької агресії, тому суверенітет української держави був нетривалим.

Універсал проголошував повний суверенітет Української Народної Республіки та бажання України підтримувати мирні стосунки з сусідніми народами. В документі також стверджувалось, що сусідні країни не мають права втручатися у внутрішні справи країни. Земля мала повернутися до власності селян, а природні багатства переходили до національного підпорядкування. В Універсалі згадувалось про створення армії, підпорядкування банків центральній владі, скликання Установчих зборів для прийняття Конституції.

УНР ТА ЗУНР

22 січня 1919 року була проголошена злука УНР та ЗУНР. Таким чином, утворилася суверенна возз’єднана Українська Держава. Подія відбулася в урочистій атмосфері на Софійському майдані (м. Київ). В Акті було проголошено про соборність різних частин України: Придніпрянської частини, Буковини, Закарпаття та Галичини. З того часу була створена єдина незалежна УНР, а український народ об’єднався на захист своєї Батьківщини.

ВПРОВАДЖЕННЯ СВЯТА

В 1999 році Указом Президента України було запроваджене свято, яке назвали Днем Соборності України. День Соборності має величезне історичне та політичне значення в розбудові нашої держави.

Акт злуки демонструє бажання українців до об’єднання з метою розбудови суверенної держави. Возз’єднання України підсилило мрії українського народу до створення незалежної України, хоча вони втілилися через десятиліття – в 1991 році.

ЯК ВІДЗНАЧАТИ ДЕНЬ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ?

Для українців цей день має особливе значення. Про це свідчать активні традиції, які були запровадженні для святкування Дня Соборності. В цей день активісти організовують живий ланцюг по всій країні.

ПЕРШІ СВЯТКУВАННЯ

Вперше День Соборності відзначали в січні 1939 року в місті Хусті, столиці Карпатської України (на той час – автономному утворенню в складі Чехословаччини). Десятки тисяч маніфестантів з’їхалися сюди з різних куточків цього краю, щоб вшанувати прагнення українського народу до єдності.

ЖИВИЙ ЛАНЦЮГ 1990

Святкування Дня Злуки 21 січня 1990 року ознаменувалося створенням живого ланцюга між Києвом та західними містами України. Це вказує на фізичну та духовну єдність між східними та західними землями країни. Ланцюг починався у Києві на Софійській площі та прямував на Житомир, Рівне, Львів, Тернопіль, Стрий, Івано-Франківськ. Численна кількість українців (за даними в акції взяли участь 3 мільйони людей) об’єдналися в живий ланцюг, ще раз засвідчуючи акт злуки між різними землями країни.

Подія мала місце ще в радянській Україні, та це не завадило патріотичним силам достойно відзначити 71-шу річницю проголошення єдиної об’єднаної держави.

2000-НІ РОКИ

У 2000-х та 2010-х «живі ланцюги» набули популярності. Так, починаючи з 2008-го по 2011 роки люди об’єднувалися в ланцюги в різних містах України. В Києві учасники акції організовували живий ланцюг на мості Патона, що об’єднує лівий та правий береги Дніпра.

В 2011 році на мості зібралося понад тисячі учасників. Організацією свята займалися Козацьке братство «Спас», молодіжні рухи, туристичний клуб «Скіфи» тощо. У 2011 році живий ланцюг створили учасники у різних містах України. Найбільше учасників було у Львові, понад 5 000 осіб стали в шеренгу на відрізку від пам’ятника Бандері до монумента Шевченку.

за матерялами https://daytoday.ua/podiya/den-sobornosti-ukrainy/